U VRTIĆ NA MATERNJEM I NA ENGLESKOM: Nova pravila u predškolskom obrazovanju

B. B.

28. 12. 2021. u 09:53

PREDŠKOLSKE ustanove će ubuduće nastavno-obrazovni rad moći da organizuju na stranom jeziku, odnosno na dvojezičnom programu na srpskom i stranom jeziku, predviđeno je izmenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji se nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije. Takođe, uvodi se jedinstveni obrazovni broj za dete (JOB) radi evidencije dece.

У ВРТИЋ НА МАТЕРЊЕМ И НА ЕНГЛЕСКОМ: Нова правила у предшколском образовању

Foto N. Živanović

Prema rečima Branka Ružića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, izmene su predložene radi usklađivanja ranije norme sa potrebama prakse i novom podzakonskom regulativom, kojom se uređuje i mogućnost učenja stranog jezika na predškolskom uzrastu.

Predlagači su imali u vidu da predškolska ustanova, osim redovnih programa, može organizovati kurseve stranih jezika i druge oblike rada, sa ciljem prilagođavanja potrebama dece i porodice. Odluku o izboru usluga donosi organ upravljanja ustanove, na osnovu procene pedagoškog kolegijuma i mišljenja saveta roditelja. Neophodno je da se pozitivno izjasni više od polovine roditelja.

U pojedinim obdaništima, mališani i sada mogu dodatno učiti neki strani jezik, a nastava se organizuje jednom ili dva puta nedeljno. Međutim, najnovije zakonske izmene daju mogućnost da predškolske ustanove mogu u svom programu da ponude roditeljima i nastavno-obrazovni rad na srpskom i nekom stranom jeziku. U višenacionalnim sredinama, obrazovni proces u obdaništima je organizovan na jeziku nacionalne manjine.

Najavljene izmene zakona predviđaju i uvođenje jedinstvenog obrazovnog broja (JOB) za decu predškolskog uzrasta. JOB određuje njegov identitet ličnim podacima, obrazovni, socijalni i zdravstveni status, a sadrži i podatke o preporučenoj i pruženoj dodatnoj vaspitnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci. Plan je da svako dete dobije svoj broj na uzasku u vaspitno-obrazovni sistem i da ga taj broj prati do kraja školovanja, do završetka srednje škole ili studija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave