"FIĆA" NE HAJE ZA SMETOVE JAHORINE: Nikola Rađenović "nacionalnom klasom" od Novog Sada do olimpijske planine

M. REGOJE

22. 12. 2021. u 12:31

ŽUTI "fića" iz 1984. i njegov vlasnik Nikola Rađenović (24), koji je najpopularnijim jugoslovenskim automobilom stigao iz Novog Sada na Jahorinu, izazvao je nedavno oduševljenje posetilaca ove planine.

ФИЋА НЕ ХАЈЕ ЗА СМЕТОВЕ ЈАХОРИНЕ: Никола Рађеновић националном класом од Новог Сада до олимпијске планине

Nikola sa saputnicom na putu do Jahorine / Foto Privatna arhiva

"Nacionalnom klasom", žute boje, čak 13 godina starijom od njega, koju je dobio od roditelja za 18. rođendan, Nikola se na put dug oko 290 kilometara uputio da snimi promotivni video o tome kako "fića" putuje ka Jahorini. Spakovao je stvari, stavio lance na točkove, "natovario" korpu koferima i skijama i seo za volan. Legendarni "fića", model "zastava 750 luks" nije ustuknio pred nanosima snega i smetovima na olimpijskoj planini.

- "Fića" ne mari za smetove na Jahorini - priča nam Nikola. - Otac ga je pronašao u jednom selu, sredio i dovezao u Novi Sad.

Kaže da nije brinuo mnogo o samom putovanju, važno mu je bilo da ponese odgovarajuću odeću, hranu i rezervne delove u slučaju kvara.

- Predivan je osećaj bio voziti se do Jahorine. Krenuo sam iz Novog Sada, bilo je prelepo. Usput sam se mimoilazio sa mnogo drugih vozača i svi su mi svirali, ablendovali. Bili su oduševljeni što vide "fiću" na putu - kaže Nikola.

Dodaje i da oduševljenja ljudi nije manjkalo ni kad je stigao na Jahorinu, jer su svi želeli da se slikaju pored stare, dobre "nacionalne klase". Bio je, kaže, ponosan jer je tokom proteklih šest godina, postepeno, radio na ovom automobilu, sređivao ga i otklanjao probleme na koje je nailazio.

-Mnogo toga sam naučio od majstora u oldtajmer klubu, u koji sam se učlanio zbog svog "fiće". Morao sam da promenim kočnice, hladnjak, amortizere, sponu, trap... - objašnjava Nikola.

Do delova za "fiću" se, kako kaže, ponekad teško dolazi, ali, srećom, još postoje neke radnje koje imaju zalihe delova za ovaj automobil, kao i mnoštvo grupa na društvenim mrežama gde ljubitelji oldtajmera često pomažu jedni drugima kad je reč o auto-delovima za stare modele.

"TERA" MISLI SA PANDEMIJE

NIKOLA za "Novosti" kaže da je ovaj odlazak "fićom" do Jahorine bio putovanje njegovog života. Ne skriva ni da je veoma srećan što je usput usrećio mnogo ljudi. Posebno ga raduje što je i ove godine, kao i prošle, kada je samo okitio svog "fiću", uspeo, bar na trenutak, da ljudima skrene misli sa pandemije i izmami im osmehe na lice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati