BATUT SAOPŠTIO: Potvrđen prvi slučaj gripa u Srbiji u ovoj sezoni

B. RADIVOJEVIĆ

16. 12. 2021. u 09:05

BOJAZAN epidemiologa od sudara kovida i sezonskog gripa, koja traje još od prošle jeseni, sad bi mogla i da se obistini: u Srbiji je potvrđen prvi slučaj infekcije virusom influence.

БАТУТ САОПШТИО: Потврђен први случај грипа у Србији у овој сезони

Foto: "Novosti"

Istovremeno, širenje virusa gripa i korone moglo bi da dovede do novog talasa obolevanja, pri čemu bi, pored dodatnog pritiska na zdravstveni sistem, veliki problem bio i razlikovanje dve bolesti sa vrlo sličnim simptomima.

Za razliku od prošle sezone, kada gripa gotovo da nije bilo, virus influence u poslednje četiri nedelje, prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, pokazuje kontinuirano povećanje aktivnosti.

Laboratorijska potvrda gripa, za epidemiološke službe Srbije, u ovo doba godine bila je očekivana, pa i nije bilo iznenađenja kada je u Institut "Batut" juče iz "Torlaka" stigla potvrda o prvom slučaja infekcije virusom gripa tipa A (H3) u Beogradu.

- Virus je izolovan iz uzorka osobe od 17 godina koja je imala simptome tipične za grip, povišenu temperaturu i kašalj - kaže dr Verica Jovanović, direktor Instituta "Batut".

Država je, uz domaću vakcinu iz "Torlaka", sa kojim je ugovoreno 200.000 doza, za ovu sezonu obezbedila 230.000 "Sanofi-Pasterovih" i 240.000 "Abotovih" vakcina.

- Do sada je protiv gripa vakcinisano 315.000 građana. Savetujemo svim osobama koje su u riziku, koje imaju više od 65 godina i koje imaju neku respiratornu bolest da se vakcinišu - kaže dr Jovanović.

U pedijatrijskim i ambulantama opšte medicine potvrđuju da se iz nedelje u nedelju povećava broj pacijenata koji dolaze sa simptomima respiratornih infekcija. Zbog predstojećih praznika i okupljanja, iako je epidemija kovida u stagnaciji, epidemiološka situacija bi mogla da se iskomplikuje, posebno ako se pojavi i novi, omikron soj.

ZARAVNjENA KRIVA, ALI JOŠ 31 ŽRTVA

NA virus korona za dan je testirano 13.690 osoba, od kojih je 1.325 pozitivno. Iako se epidemiološka kriva spustila i prilično zaravnila, još mnogo obolelih umire. Za 24 sata bitku sa kovidom izgubio je 31 pacijent, a na respiratorima je 148, četvoro više nego dan ranije.

BONUS VIDEO: U JANUARU OTVARANjE BOLNICE ZA 22. VEK: Reporteri "Novosti" obišli novu zgradu kliničkog centra

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!