ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U ATARU RATINE KOD KRALJEVA: Pronađene zemunice i nadzemne kuće (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

08. 12. 2021. u 11:36

ZBOG izgradnje takozvanog „Moravskog koridora“, auto-puta od Preljine do Pojata dolinom Zapadne Morave, tokom minulog perioda ubrzana su istraživanja na nekoliko arheoloških lokaliteta duž buduće savremene saobraćajnice.

АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА У АТАРУ РАТИНЕ КОД КРАЉЕВА: Пронађене земунице и надземне куће (ФОТО)

Narodni muzej Kraljevo

Jedan od takvih lokaliteta je Divlje Polje u ataru pomoravskog sela Ratna, najveće neolitsko, vinčansko nalazište u okolini Kraljeva.

Ovaj lokalitet je u periodu od 1980. do 1986. godine već istraživao kraljevački Narodni muzej na čelu sa arheolozima Tihomirom Vučkovićem i Slobodanom Valovićem.

Tada su pronađene zemunice i nadzemne kuće, sa bogatim mobilijarom u vidu keramike, antropomorfnih figurina, i brojnih kamenih alatki, tegova, žrvnjeva i drugih materijala koji se danas čuvaju u Arheološkoj zbirci ove ugledne ustanove.

Narodni muzej Kraljevo

Arheološka istraživanja u ataru sela Ratina

Nova kampanja istraživanja u Divljem Polju započela je prošlog meseca, a iskopavanja sprovodi tim Arheološkog instituta u Beogradu, na čelu sa dr Slavišom Perićem. Do sada je otkriveno nekoliko nadzemnih kuća čiji ostaci zidova u vidu zapečene gline pokrivaju široke površine.

Kao i prilikom prethodnih kampanja, među nalazima i sada dominira brojni keramički i kameni materijal. Prva etapa ove zimske kampanje privodi se kraju, a prema najavama radovi će se nastaviti na proleće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

GVOZDENA KUPOLA: Kako se Izrael brani od raketa (FOTO)