DOKTOR JANKOVIĆ: Mutacija virusa prirodna pojava, može biti strašno ako dovede do super soja

Novosti online

05. 12. 2021. u 13:57

ZAMENIK direktora Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radmilo Janković rekao je, govoreći o novom soju korona virusa - omikronu, da je proces mutacije virusa prirodna pojava, ali da može biti strašno to da mutacija dovede do super soja.

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ: Мутација вируса природна појава, може бити страшно ако доведе до супер соја

Foto: Printskrin RTS

- To je retka stvar u epidemiji, ali taj soj može da se ponaša kao potpuno drugi virus, i tako izazove proces koji dovodi do teže kliničke slike. Postoji opasnost da se promena koju donosi omikron soj odvija na mestu gde smo mi vakcinom napravili veštački imunitet - izjavio je dr Janković za K1 televiziju.

Dr Janković smatra da su u pravu svi oni koji su zabrinuti, ali i oni koji smatraju da ne treba paničiti i upozorava:

- Teško je poverovati da u današnje vreme povezanog sveta mogu da se kontrolišu novi sojevi virusa, tako da je nemoguće da omikron soj neće doći do Srbije, a dominantan soj potiskuje sve prethodne sojeve - rekao je doktor.

Imunitet neće biti tako efikasan

Taman smo počeli da razumemo ovaj virus, tako da jeste problem ako sada dođe do drugačijeg patogenetskog procesa, onda imunitet stvoren vakcinacijom neće biti tako efikasan kao kod prethodnih sojeva.

Doktor je naglasio da istraživanja lekara iz Izraela pokazuju da prirodni imunitet koji se stiče preležanjem bolesti nije dovoljan da spreči zaražavanje omikron sojem i dodaje:

- Ohrabruje činjenica da svim kompanijama koje su razvile RNK vakcine neće biti potreban dug period da adaptiraju svoju tehnologiju omikronu. Ostaje dodatno pitanje da li će novi lekovi koji se primenjuju, poput Molnupiravira, delovati kao i do sada.

Najbitnije je, kaže, organizovati zdravstveni sistem tako da ljudi dobijaju terapiju koja im može pomoći u inicijalnoj fazi.

- Teško nalazimo pacijente u ranim fazama kada lekovi poput Molnupiravira mogu biti efikasni. Nemamo dovoljno efikasnu terapiju u kasnijoj fazi bolesti, to savremena medicina još nije uspela da razvije, jer su to uglavnom posledice onoga što je virus uradio u organizmu - ističe.

Antibiotici - greška

Doktor se osvrnuo na korišćenje antibiotika prilikom lečenja protiv kovida.

- U manjim mestima antibiotici su osnova lečenja protiv kovida, a to je aposultno greška. Racionalizovali smo primenu, jer većina obolelih prima masu antibiotika koji su potpuno neefikasni za njih - zaključio je dr Radmilo Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA NEDELJU, 29. MAJ: Velike količine padavina  na istoku i jugu zemlje