ČARDAŠ ZAMENILA STROJEVIM KORAKOM: Reke je Mađarica koja služi dobrovoljni vojni rok u Vojsci Srbije

J. LEMAJIĆ

02. 12. 2021. u 17:33

OSEĆAM se dostojanstveno i ponosno što nosim uniformu slavnih velikana, vojskovođa i generala!

ЧАРДАШ ЗАМЕНИЛА СТРОЈЕВИМ КОРАКОМ: Реке је Мађарица која служи добровољни војни рок у Војсци Србије

Reke Zaboš, Foto Privatna arhiva

Ovako Reke Zaboš (19) iz sela Gunaroš kod Bačke Topole, Mađarica koja srpski jezik ne govori baš najbolje, u jednoj rečenici dočarava svoj osećaj patriotizma. I pokazala ga je na delu. Lepa, nasmejana i vredna, Reke služi dobovoljni vojni rok u Vojsci Srbije i trenutno je na obuci u kasarni "Vojvoda Radomir Putnik" u Gornjem Milanovcu.

- Imam veliko poštovanje i volim i našu državu i vojsku. Želela sam i da bolje naučim srpski jezik, zato sam se prijavila za dobrovoljno služenje vojnog roka - priča nam Reke.

Da bi obukla uniformu i krenula na obuku, Reke je najpre smršala više od 20 kilograma, a sa profesorima učila srpski, jer potiče iz čisto mađarske sredine i osnovnu i srednju školu završila je na maternjem jeziku. Za razliku od većine svojih sunarodnika, Reke nije uzela državljanstvo Mađarske, jer je za nju Srbija jedina domovina.

- Moram da priznam da je mojim prijateljima bilo čudno što sam se odlučila na ovaj korak. Ali majka Hargita me je podržala. Ona me je i učila da budem ovakva - nastavlja naša sagovornica.

- Sada su svi srećni zbog mene. Kada vide da sam zadovoljna, da uspešno savladavam sve etape obuke. Sada prolazimo obuku iz telekomunikacija, što mi je mnogo zanimljivo jer sam deo toga učila i u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" u Subotici, gde sam završila saobraćajni smer.

Kasarna "Vojvoda Radomir Putnik" u Gornjem Milanovcu, Foto gm.info

Vojnički život nije nimalo nalik tinejdžerskim danima kakve je provodila do septembra, kada je prve strojeve korake napravila u kasarni u Somboru.

- Život u uniformi je dinamičan i samim tim vrlo izazovan. Najteže mi je bilo da savladam jezik, ali su ostali vojnici veoma kolegijalni i pomažu mi kad god treba - iskrena je Reke.

- Vojnička disciplina mi nije teško pala, na nju sam se već navikla. Vreme na obuci, nažalost, vrlo brzo prolazi. Nijednom se nisam pokajala što sam se odlučila na ovaj korak. Štaviše, želela bih da postanem profesionalni vojnik i da na taj način služim svojoj državi.

REČI HVALE OD NADREĐENIH

NADREĐENI u Vojsci Srbije za Reke imaju samo reči hvale zbog njene posvećenosti i istrajnosti u obuci.

- Ona je odličan vojnik. Još uči vojnu terminologiju na srpskom, ali mi smo tu da joj pomognemo da to savlada. Imali smo slučajeva da vojnici ne znaju srpski i da nisu Srbi, ali to je bio redovan vojni rok. Otkad je dobrovoljno služenje vojnog roka, nismo imali ovakvih slučajeva - kažu u Centru za obuku veze i informatike u Gornjem Milanovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)