PREMIJERKA U VAZDUHOPLOVNOJ AKADEMIJI U VRŠCU: Pravimo jedinstveni trening centar u Evropi

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

25. 11. 2021. u 18:39

PREMIJERKA Ana Brnabić i ministar obrazovanja Branko Ružić obišli su danas trening centar Vazduhoplovne akademije u Vršcu, koji očekuju ozbiljna ulaganja države.

ПРЕМИЈЕРКА У ВАЗДУХОПЛОВНОЈ АКАДЕМИЈИ У ВРШЦУ: Правимо јединствени тренинг центар у Европи

J.J.Baljak

Predviđeno je da se u tom kompleksu obnove stari ugostiteljski objekti, da se proširi pista, dogradi hangar za obuku kabinskog osoblja, rekonstruiše toranj za kotrolu letenja, napravi heliodrom, kupe jednomotorni helikopter i dva dvomotorna aviona za obuku, kao i da se podignu solarni paneli za energetsko snabdevanje celog kompleksa.

Država će u to uložiti oko 40 miliona evra, dok je još 25 miliona obezbedila za trening centar u Beogradu, prevashodno za kupovinu dva velika simulatora.

-Pravimo evropski centar izvrsnosti u Vršcu, uz deo školovanja koji se odvija u Beogradu. To je strateško ulaganje, jer će se do 2030. avio-industrija duplirati, a samim tim i potreba za stručnim kadrovima – poručila je Brnabićeva.

Najavljeni radovi preduslov su za formiranje jedinstvenog trening centra u Evropi, u kom će se po prvi put zajedno obučavati piloti aviona, piloti helikoptera, kontrolori letenja, inženjeri i avio-mehaničari, kao i kabinsko osoblje.

-Važno je znati da će svi studenti imati izvesnost u pogledu zapošljavanja nakon završetka obrazovanja, s obzirom na to da smo potpisali memorandum o dualnom obrazovanju sa tri kompanije iz te oblasti. Piloti će sticati iskustvo u „Er Srbiji“, avio-mehaničari u nemačkoj kompaniji MTU, a kontrolori letenja u SMATSA. Imaćemo i obuke za kabinsko osoblje – objasnio je Ružić.

Vazduhoplovna akademija u Vršcu, koja ima tradiciju dugu sedam decenija, ove godine je prvi put ušla u sistem državnog obrazovanja. Prvu generaciju čini 72 polaznika obuke za pilota, kontrolora letenja i avio-mehaničara iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Rekonstrukcija tamošnjeg kompleksa trebalo bi da počne u februaru. Najpre će biti obnovljeni stari hotel i restoran, kako bi se stvorili kapaciteti za smeštaj i ishranu studenata. Očekuje se da će sve biti spremno do kraja iduće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)