DOSIJE IRAN: Predavanje politikologa Danila Koprivice

Novosti online

10. 11. 2021. u 22:50

DA li je Iran „tamnica za žene ili ipak prostor u kome se dešava život" – jedno je od pitanja na koja se iznova vraćamo u šezdeset četvrtoj po redu Zelenoj debati.

ДОСИЈЕ ИРАН: Предавање политиколога Данила Копривице

Foto KC NS

Kao i ostala predavanja Danila Koprivice, epizoda o Iranu ilustrovana je fotografijama koje priču o zemlji u fokusu stavljaju u kontekst i bolje objašnjavaju, ali je ova tribina obogaćena i muzičkom pratnjom. Istorijskim napomenama, demografskim statistikama i prikazima znamenitih mesta u Iranu pridodati su opisi interesantnih (a za istoriju ove zemlje veoma važnih) situacija, koje otvaraju brojna pitanja nad kojima bi gledaoci trebalo da se zamisle. Kako je moguće da čovek godine prema izboru časopisa „Tajm" samo dve godine kasnije zahvaljujući državnom udaru bude uhapšen i osuđen na pritvor do kraja života?

Danilo Koprivica analizira sudbinu nacionalističkog premijera Mohameda Mosadeka, ali i bračnu situaciju šaha Pahlavija kroz supružničke odnose sa „Hedi Lamar Bliskog istoka" (Fauzija), „Grejs Keli Bliskog istoka" (Soraja Esfandijari Bahtijari) i „Džeki Kenedi Bliskog istoka" (Farah Diba). Upućujući na Džonija Štulića i pesmu „Iran", Koprivica ističe kako bi inverzija predloga i imenice u stihovima „Imam pretvara moru u Teheran", odnosno zamena samo jednog slova uticala na veliku promenu u perspektivi – isto kao što bi i pogled na Iran iz malo drugačijeg ugla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna