SENZACIONALNO OTKRIĆE RUSKIH NAUČNIKA: Alkaloid iz crnog bibera zaustavlja širenje korone

Novosti online

09. 11. 2021. u 20:14

PRIRODNI alkaloidi koji se nalaze u crnom biberu mogu da zaustave širenje virusa korona, saopštili su naučnici iz Instituta za citologiju Ruske akademije nauka. Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu „Biomedicina“.

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ РУСКИХ НАУЧНИКА: Алкалоид из црног бибера зауставља ширење короне

Foto AP

Naučnici su pokušali da pronađu način kako da blokiraju protein-uzročnik virusa kada ga unesemo u telo. Glavna naučna saradnica Instituta Olga Ostroumova objasnila je da su stručnjaci postavili zadatak da se ne blokira sam protein, već da se ne dozvoli njegovo spajanje sa ćelijama čoveka.

Tokom eksperimenata na modelima virusnih i ćelijskih membrana, a u prisustvu fragmenta proteina patogena, autori naučnog rada su utvrdili da se piperin, koji se nalazi u crnom biberu, najbolje bori sa virusom. Rezultati ispitivanja u Institutu epidemiologije i mikrobiologije „Paster“ u Sankt Peterburgu su ohrabrujući. Tamo je testiran piperin na soj virusa korona iz Vuhana i testirani su efekti jedinjenja na majmune.

Prema rečima naučnika, efikasnost piperina protiv kovida 19 se objašnjava sposobnošću alkaloida da menjaju svojstva lipidne opne virusa, kao rezultat toga on ne može da pronikne unutar ćelije i da zarazi organizam.

Po mišljenju Ostroumove, virus korona ne može da formira rezistenciju na piperin, jer mutacije virusa razvijaju ćelije koje ne utiču na lipidnu opnu.

Na osnovu rezultata istraživanja u budućnosti će moći da se razviju dodatna biološka sredstva u borbi sa virusom korona.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

I SRPSKI DEČAK POGINUO U ZEMLJOTRESU: Mali Robin (8) stradao u majčinom zagrljaju