TO MORA DA PIŠE I NA UMRLICAMA: Dr Radmilo Janković o nalogu koji je dat KC Niš

Novosti online

05. 11. 2021. u 15:45

ZAMENIK direktora Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radmilo Janković je rekao da zdravstveni radnici u Srbiji suviše dugo trpe pritiske i otkrio da je u ovoj ustanovi dat nalog da se u svim otpusnim listama, kao i u umrlicama navede da li se pacijent lečio privatno i šta je tamo primao od terapije, kako bi se ta odgovornost podelila.

ТО МОРА ДА ПИШЕ И НА УМРЛИЦАМА: Др Радмило Јанковић о налогу који је дат КЦ Ниш

Foto: Pink TV prinskrin

Kako ističe profesor Janković, postoji problematika koja se odnosi na privatno lečenje kovid pacijenata. Kako objašnjava, dešava se da ih tamo ne leče po protokolu koji se koristi u državnim bolnicama.

- Problematično je lečenje u privatnim ordinacijama, ne zbog samog lečenja, i ne zbog novca, nego što se tamo uglavnom ne leče pacijenti kako treba, odnosno terapija koja se daje prilično odskače od protokola lečenja koji se primenjuje u državnim institucijama. Pacijenti često osim tone različitih antibiotika ne dobijaju terapiju koja je efikasna a to su, između ostalog, antivirusni lekovi. Oni zatim u bolnice dolaze kasno, kada je bolest već uznapredovala, i dešava se da na kraju završe sa smrtnim ishodom u državnim zdravstvenim ustanovama. Najveći pritisak je na lekare koji prvenstveno rade u jedinicama intenzivne nege, i fokus javnosti je na njih. Dok s druge strane, ljudi koji leče privatno se „izvuku“ i zaboravi se da su oni ti kod kojih je neki pacijent najpre došao. Zbog toga smo dali nalog da se u svim otpusnim listama, kao i u umrlicama navede da li su se lečili privatno i šta su tamo primali od terapije, kako bi se ta odgovornost podelila. Suviše dugo zdravstveni radnici u Srbiji trpe pritiske, a to nije u redu - kaže profesor Janković.

(Blic)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: NIKADA NIJE BILO TEŽE - Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Slušaj najnovije vesti i najbolju muziku na radionovosti.com