ISTORIJSKI DODATAK - SEME INTELEKTUALNE BUNE U SRBIJI: Trideset sedam godina od osnivanja Odbora za odbranu slobode misli i izražavanja

I. M.

02. 11. 2021. u 17:14

IZ današnje perspektive, posle nepune četiri decenije, nesporna je ogromna uloga Odbora za odbranu misli i izražavanja, u artikulisanju otpora jednostranačkom monopolu vlasti, koja se pod plaštom delegatskog sistema preobratila u neodgovornu oligarhiju republičkih i pokrajinskih partijskih rukovodstava.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - СЕМЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ БУНЕ У СРБИЈИ: Тридесет седам година од оснивања Одбора за одбрану слободе мисли и изражавања

Novosti

Junska studentska pobuna 1968. oslobodila je veliku političku energiju, ali je naišla i na žestok odgovor tadašnje vlasti koja je pojačala i umnožila represiju. Desetak najistaknutijih studentskih aktivista završilo je u zatvoru.

Izvršena je čistka među profesorima na Filozofskom i Pravnom fakultetu, a profesor Mihailo Đurić odležao je kaznu od devet meseci zatvora.

U tim okolnostima tadašnji protivnicima režima nije preostajalo ništa drugo nego da se opredele za „petecionaštvo“. To je bila jedina forma preko koje je mogla da se uputi kritika partijskim i državnim forumima jer je zakonski bila dopuštena, i na izvestan način štitila od krivičnog gonjenja.

Međutim, ova vrsta otpora nije imala značajniji uticaj jer ostajala u zatvorenim esnafskim krugovima i zasnivala se na ličnim poznanstvima.

Posle smrti Josipa Broza, njegovi naslednici, obasjani „faraonskom svetlošću svog vođe i učitelja“, pojačavaju represije prema političkim neistomišljenicima.

To je bio signal za jedan krug beogradskih intelektualaca, okupljenih oko Dobrice Ćosića, da osmišljavaju načine odbrane osnovnih tekovina civilizacije – pravo na slobodu mišljenja i izražavanja.

Neprolazna zasluga u petogodišnjem delovanju Odbora, od 1984. do 1989. godine je, pored zaštite mnogih žrtava krivičnog progona, što je uspeo da postane institucionalizovan i trajan oblik otpora tadašnjem komunističkom režimu i postavi temelje za osnivanje prvih opozicionih političkih stranaka.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar