HRABRI PILOTI POSTAVILI ČASNI KRST: Zasijao monumentalni objekat na visu iznad Mileševe

A.ROVČANIN

01. 11. 2021. u 07:45

PRIPADNICI 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO postavili su tokom vikenda Časni krst na visu Titerovac, iznad manastira Mileševe u okolini Prijepolja.

ХРАБРИ ПИЛОТИ ПОСТАВИЛИ ЧАСНИ КРСТ: Засијао монументални објекат на вису изнад Милешеве

Foto A. Rovčanin

Zbog nepristupačnosti terena i složenosti zadatka, Eparhija mileševska se obratila Vojsci Srbije kako bi pomogla u podizanju Časnog krsta, čija je težina oko 3.800 kilograma, a visina 11 metara.

Na ovom zadatku bila je angažovana posada helikoptera Mi-17, koju su činili major Dragan Marjanović, kapetan prve klase Miroslav Matić, stariji vodnik Danilo Nenadić i zastavnik Zoran Cogoljević. Podršku su im sa zemlje pružali i pripadnici 204. vazduhoplovne brigade i 98. vazduhoplovne brigade.

Foto A. Rovčanin

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović pohvalio je pripadnike RV i PVO koji su uspeli da izvedu ovaj složeni poduhvat i istakao da je ponosan na njih.

- Hrabri momci iz 890. mešovite helikopterske eskadrile Vojske Srbije, uz podršku drugih kolega iz RV i PVO sa zemlje, uspeli su danas da izvedu ovaj složeni poduhvat.

Ponosan sam na sve njih, pokazali su još jednom da za njih nema nesavladivog zadatka i da su uvek spremni da daju sve od sebe kako bi pomogli. Uz srpsku trobojku koja se vijori sa Titerovca, na njegovih više od 950 metara nadmorske visine, od sada je i Časni krst iznad manastira Mileševe, svetinje iz prve polovine 13. veka - napisao je ministar na instagram profilu.

Episkop mileševski Atanasije Rakita zahvalio se pripadnicima Vojske Srbije i odlikovao ih ordenima Belog anđela. Istakao je da bez njihove pomoći ne bi bilo moguće postavljanje Časnog krsta na Titerovcu.

Foto A. Rovčanin

Naleti vetra

Koordinator zadatka iz Komande RV i PVO potpukovnik Vladimir Grbović istakao je da su zadatku prethodile detaljne pripreme. On je naglasio da je u složenim meteorološkim uslovima i zbog nepristupačnog terena na Titerovac u više naleta izneta potrebna oprema za pripremu postolja Časnog krsta i dodao da je akcija uspešno završena uprkos naletima vetra koji je otežavao posao posadi helikoptera.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)