VERNICI SE MOLE KRAJ LEKOVITOG IZVORA: Noć uoči Pokrova Presvete Bogorodice u poznatom manastiru u Đunisu (FOTO)

S. BABOVIĆ

14. 10. 2021. u 22:03

STOTINE vernika molilo se u noći između 13. i 14. oktobra u manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu kod Kruševca.

ВЕРНИЦИ СЕ МОЛЕ КРАЈ ЛЕКОВИТОГ ИЗВОРА: Ноћ уочи Покрова Пресвете Богородице у познатом манастиру у Ђунису (ФОТО)

Foto: "Novosti"

Tradiciju velikog sabora koji ove bogomolje poznate po čudima i isceljenju bolesnih, svake godine neguje verujući narod iz Srbije, ali i iz celog sveta. Na izvoru se služio akatist Presvetoj Bogorodici, a u hramu sveta Liturgija.

- Došli smo da se pomolimo za zdravlje, nismo bili prošle godine, nadam se da će nam molitve pomoći u ovom zlu vremenu epidemije - kaže nam Svetlana Tomić iz Kraljeva. - I kada dolazimo kod prijatelja u Kruševac, ili se vraćamo iz Niša, redovno upalimo sveću ovde.

Manastir posvećen Bogorodici podgnut je na mestu gde se po verovanju svetica javila trinaestogodišnjoj devojčici Milojki Jocić, jednog julskog dana 1898.godine.

- Kada je stigla do izvora, videla je Presvetu Bogorodicu koja joj je rekla da će se na tom mestu isceljivati mnogi bolesnici i da se na tom mestu podigne Crkva - stoji u zapisu Eparhije Niške, pod čijim je okriljem svetinja u Đunisu. - Za ovaj događaj se brzo pročulo, pa su mnogi bolesni i nevoljni počeli da se sabiraju na ovo mesto, gde su se isceljivali. Po blagoslovu svetog vladike Nikolaja Velimirovića, episkopa žičkog, 1934. na ovom mestu podignut je drveni hram posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice.

Izgradnja velikog hrama započetka je 70-ih godina, ali je zabrana komunističkih vlasti trajala od 1985. do 1993. godine. Manastir je potpuno završšen pre tačno 20 godina. Ova bogomolja je metog manastiru Svetog Roma u Žunisu, a ženski je od 1968.godine. Prva igumanija bila je Minodora, koja je u ovoj svetinji okupila veliko sestrinstvo.

SLAVA U BOGOMOLjAMA KRUŠEVCA

POKROV Presvete Bogorodice je osim u Đunisu,na teritoriji Eparhije Kruševačke, hramovna slava manastira u Mrzenici kod Ćićevca i manastira u Lešju nedaleko od Paraćina, kao i Crkve Pokrova Prevste Bogorodice na Rasini u Kruševcu.

Ikonostas u velikoj Crkvi je rad ikonopisačke škole manastira Žiča, a živopis hrama je delo umetnika Antoniosa Stergiou, Slobodana Janićijevića iz Jagodine i profesora Dragimira Jašovića.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...