POSLEDNJE ZBOGOM DOAJENU FOTOGRAFIJE: Na groblju Lešće sahranjen Željko Sinobad

B.B.

09. 10. 2021. u 15:11

DOAJEN novinske fotografije Željko Sinobad, sahranjen je juče na groblju Lešće u Beogradu. Uprkos lošem vremenu i jakoj kiši, veliki broj kolega i poštovalaca rada došao je da oda poslednju poštu čuvenom fotografu.

ПОСЛЕДЊЕ ЗБОГОМ ДОАЈЕНУ ФОТОГРАФИЈЕ: На гробљу Лешће сахрањен Жељко Синобад

Z.Jovanović

Sinobad je preminuo 3. oktobra u Beogradu, psole duge i teške bolesti u u 59. godini. Bio je jedan od naših najuglednijih fotografa. Gotovo ceo radni vek proveo je u "Politici" i "Politici AD", radeći za različita izdanja ove novinske kuće, a bio je i urednik fotografije u "Ilustrovanoj politici".

Rođen je 2. novembra 1962. godine u Beogradu, ali je poreklom iz Knina. Fotografijom je počeo da se bavi još 1980. godine, učeći od svog mentora, doajena fotografije na ovim prostorima Tomislava Peterneka. Startujući kao novinski fotograf u vreme kada su na ovim prostorima tek počele da se naslućuju nevolje, ovekovečio je događaje koji su ispisivali stranice istorije.

Tokom bogate karijere proputovao je pola sveta, bio je član ULUPUDS-a, nagrađivan je, imao veliki broj grupnih i nekoliko samostalnih izložbi. Osim za matičnu kuću, radio je za mnoge domaće i svetske ilustrovane časopise. Njegove fotografije krasile su brojne umetničke kataloge, monografije, i bile ilustracije za književna dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!