BEBA NA RESPIRATORU: Borba za život deteta preminule porodilje iz Vrnjačke Banje

G. Ć.

08. 10. 2021. u 17:56

TRIDESETŠESTOGODIŠNjA porodilja sa teritorije Vrnjačke Banje, za koju se najpre mislilo da je iz Kraljeva, preminula je u petak, oko 4 sata ujutro, u Kliničko-bolničkom centru Kragujevac od posledica zaraze virusom korona.

БЕБА НА РЕСПИРАТОРУ: Борба за живот детета преминуле породиље из Врњачке Бање

Foto: Arhiva VN

Ona je u ponedeljak primljena u kraljevačku Kovid bolnicu, ali je ubrzo transportovana za Kragujevac, gde je četiri dana kasnije izgubila životnu bitku sa kovidom-19.

Ovu informaciju najpre je saopštio dr Milan Parezanović, načelnik Infektivnog odeljenja i pomoćnik direktora za internistički sektor Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu.

- Prema informacijama kojima raspolažem, beba je spasena i trenutno je na respiratoru – rekao je dr Parezanović.

Kako saznajemo u ovoj ustanovi, trudnica se u ponedeljak javila lekarima OB „Studenica“ sa veoma niskom saturacijom. Odmah je primljena na Odeljenje, a potom je zbog komplikovane kliničke slike prevežena u kragujevački KBC.

- Bila je u veoma lošem stanju. Saturacija je bila 35. Odmah nakon pregleda transportovana je u KBC u Kragujevcu. Tamo je hitno urađen carski rez i beba je spasena. Uprkos ogromnim naporima lekara da joj spasu život porodilja je, na žalost, nakon četiri dana preminula – kaže dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu.

Prema rečima dr Slobodana Milisavljevića, direktora KBC Kragujevac, trudnica je u ovu ustanovu primljena u veoma teškom stanju, u osmom mesecu trudnoće.

- Teško je disala zbog čega je odmah priključena na ventilaciju. Radiografija je ukazala da se radi o koronavirusu, a imala je simptome karakteristične za kovid 19 – ističe dr Milisavljević. - Hitno je urađen carski rez, a trudnica je posle porođaja sve do petka ujutro kada je preminula sve vreme bila priključena na respirator. Nakon carskog reza njena beba je sa lošim parametrima odmah prebačena na intenzivnu negu i priključena na respirator. Trenutno je u nešto boljem je stanju, i dalje na respiratoru na 30 odsto kiseonika i mi konstantno pratimo njeno stanje.

Prema nezvaničnim informacijama, preminuloj porodilji ovo je bio drugi porođaj i nije bila vakcinisana protiv kovida-19.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati