SRPSKI VOJNICI BEZ PREMCA: Završnica međunarodnog takmičenja vojnopolicijskih jedinica "Čuvar reda" u Kraljevu (FOTO)

G.Ćirović

03. 09. 2021. u 15:15

EKIPA vojnih policajaca Vojske Srbije pobednik je Međunarodnog takmičenja vojnopolicijskih jedinica „Čuvar reda“ održanog u Kraljevu.

СРПСКИ ВОЈНИЦИ БЕЗ ПРЕМЦА: Завршница међународног такмичења војнополицијских јединица  Чувар реда у Краљеву (ФОТО)

Foto: G.Šljivić

Prvo mesto u generalnom plasmanu, u konkurenciji još pet ekipa iz Ruske federacije, Kazahstana, Irana, Kipra i Katara, naši hrabri momci odbranili su i nakon najzahtevnije discipline ovog nadmetanja, „Trke heroja“, na vojnom poligonu Beranovac.

Demonstrirajući izuzetnu fizičku spremnost, taktičku obučenost, psihičku stabilnost i timski rad i saradnju, članovi srpske ekipe – major Radovan Marinković, kapetan Milan Kovačević, poručnik Danilo Nešić, stariji vodnik Nikola Bursać i mlađi vodnik Nikola Krstić, poslednjeg dana takmičenja uspešno su savladali ukupno 30 različitih prepreka na iscrpljujućoj stazi dugačkoj 12 kilometara i tako zasluženo osvojili zlatnu medalju.

Drugo mesto u generalnom poretku pripalo je Ruskoj federaciji čija je ekipa najbrže savladala stazu pobedivši tako u „Trci heroja“, ali je to bilo nedovoljno da ugrozi prednost i zasluženo prvo mesto srpske ekipe.

KORONA U REDOVIMA KIPRANA

SVOJ debitantski nastup na Međunarodnim vojnim igrama ekipa Kipra morala je da završi pre vremena i nije se pojavila na poligonu poslednjeg takmičarskog dana. Kod jednog broja članova ekipe, naime, konstatovano je prisustvo virusa korona i oni su zbrinuti u medicinskoj ustanovi, dok je ostatak tima u izolaciji.

- Mukotrpan rad se na kraju isplatio. Dugo i ozbiljno smo se spremali. Postigli smo izvanredne rezultate. Dominirali smo u prve tri faze, što nam je omogućilo i da malo taktiziramo u poslednjoj kako bismo obezbedili siguran trijumf. Presudio je odličan timski rad. Ja sam najmlađi član naše ekipe, i po činu i po godinama, i imao sam veliku podršku iskusnijih kolega - rekao je mlađi vodnik Nikola Krstić, pripadnik Odreda za specijalne namene vojne policije Vojske Srbije „Kobre, član pobedničke ekipe takmičenja „Čuvar reda“ sa najboljim rezultatima i prvim mestima ostvarenim u prve tri faze nadmetanja. - Kolege iz supraničkih ekipa su sve vreme bile korektne. Vidi se da dolaze iz imućnijih zemalja, ali mi smo, što se kaže, na terenu pokazali svoje.

Srbija se ove godine prvi put našla među 11 domaćina jedne od disciplina tradicionalnih Međunarodnih vojnih igara u organizaciji vojnih snaga Ruske federacije. Disciplina „Čuvar reda“ sastojala se od ukupno četiri faze – pojedinačnom i patrolnom gađanju automatskom puškom M70 i poluautomatskim pištoljem „Glok“ na strelištu u Žiči, kao i nadmetanju „Patrolna staza vojnog policajca“ od kombinovanih segmenata vojno-policijske veštine, obuke i procedure, i pomenute „Trke heroja“ na Beranovcu.

Na kraju višednevnog, zahtevnog takmičenja srpski vojni policajci su pokazali i dokazali da su najbolji među najboljima. Njihovom značajnom uspehu svakako treba pridodati i najvišu ocenu svih učesnika, posmatrača i gostiju Vojsci Srbije za odličnu organizaciju, kao i Kraljevčanima za gostoprimstvo.

Foto: G.Šljivić

 

TRIJUMF VOLjE

POSLEDNjI dan takmičenja na Beranovcu ispratio je i miniistar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane u prethodnom sazivu Vlade Srbije.

- Vojska Srbije i na ovaj način dokazuje da je rame uz rame sa najznačajnijim i najbrojnijim armijama sveta. Ima brojnijih armija od naše, ali tvrdoglavijih, upornijih i obučenijih nema. Vojni policajci su pokazali da mogu da se nose sa svima na svetu. Ovo je trijumf volje. Svako može da se pripremi da istrči 12 kilometara, ali samo onaj ko je vrhunski motivisan može da ostavi sebe na stazi i učini sve da bi pobedio – naglasio je ministar Vulin. - Vojska Srbije je vežbama sa drugim armijama pokazala koliko napreduje i koliko se slika naše vojske promenila poslednjih nekoliko godina. Zahvaljujući radu svakog pripadnika, ogromnom patriotizmu i entuzijazmu i zahvaljujući vrhovnom komandantu Aleksandru Vučići i ogromnom ulaganju naše zemlje u obuku, opremu i standard, možemo da kažemo da je naša Vojska garant ne samo mira i stabilnosti u Srbiji, već i na čitavom Balkanu. Snažna Vojska Srbije -snažna Srbija! Snažna Srbija - miran Balkan!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna