POTROŠEN REKORDAN BROJ PROTIVGRADNIH RAKETA: Babić – Ima ih dovoljno do kraja sezone

Tanjug

24. 08. 2021. u 19:34

U SRBIJI je potrošena rekordni broj protivgradnih raketa i Centar za odbranu od grada potpuno je spreman i za preostala dva meseca sezone i ima dovoljno raketa, rekao je načelnik Centra Zoran Babić.

ПОТРОШЕН РЕКОРДАН БРОЈ ПРОТИВГРАДНИХ РАКЕТА: Бабић – Има их довољно до краја сезоне

Foto: Novosti

Trenutno je u Srbiji aktivno 1.250 stanica, a u dosadašnjem delu sezone bilo je 44 dana sa protivgradnim dejstvom.

-Potrošena je rekordna količina raketa u poslednjih 10 godina. Sa današnjim danom, to je oko 12.950 raketa. Potpuno smo spremnni i za preostala dva meseca sezone, rekao je Babić za Tanjug TV.

Babić naglašava da nije istina da Srbija nema dovoljno protivgradnih raketa.

-Stabilno smo u poslednjim godinama snabdeveni raketama. Na potrošnju od 12.950 raketa, iz sredstava Vlade Republike Srbije, kupili smo 13.200, i plus lokalne samouprave i pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu su nam nabavili ukupno još 2.600 raketa, naveo je on.

Foto M. Luković

Precizira da je dokazana efikasnost rada sistema u Srbiji između 63 i 74 posto preventivne zaštite, što je u vrhu svetskih rezultata.

-Ovakvim radom smanjili smo oštećene površine dvotrećinski, kazao je Babić.

Dodao je da ekonomske analize pokazuju da se svaki dinar uložen u Srbiji u ovaj sistem isplatio 14 puta.

Foto M. Luković

Teritorija Srbije permanentno se kontroliše sa 14 radara, a automatske stanice za lansiranje raketa su u centrima Valjevo i Fruška Gora i oko 40 posto centra Bukulja.

-To je ukupno 261 automatski sistem. Upravo su počeli radovi na potpunoj automatizaciji preostalog dela Vojvodine. Do polovine 2023. godine biće dodatno 270 lansera. A nastaviće se automatizaciju i centara Bukulja i Užice, najavio je on.

Prema njegovim rečima, projektovano je da u Srbiji do polovine 2023. godine bude oko 700 automatskih lansera.

Automatizacija je smanjila broj strelaca za 700, pa ih je sada oko 2.000 na 1.000 protivgradnih stanica.

Babić je najavio da će sa daljom automatizacijom broj strelaca polovinom 2023. godine pasti na ispod 1.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima