METEROLOG ĐURIĆ OTKRIVA: Evo kakvo vreme nas očekuje u septembru

Novosti online

21. 08. 2021. u 11:02

METEOROLOG Đorđe Đurić rekao je u Jutarnjem programu da nas u septembru očekuju prijatne temperature i kiša, a da nije isključeno da će i u oktobru biti lepo vreme. Miholjsko leto prethodnih godina nas je iznenađivalo upravo u tom periodu.

МЕТЕРОЛОГ ЂУРИЋ ОТКРИВА: Ево какво време нас очекује у септембру

Foto: Printscreen/Pink

Vikend prognoza predviđa tople dane, sveža jutra, pa jedan talas zahlađenja, a Đurić je kazao da trenutno mnogi uživaju u činjenici da bolje spavaju, jer temperatura noću konstantno pada.

- Leto je polako na izmaku, traje kalendarski još uvek. Imali smo vrlo visoke temperature u kontinuitetu, nisu oboreni apsolutni maksimumi, ali su često dostizale i 40. stepen. Noći postaju duže, svežije, i minimalne temperature postaju niže. Bolje spavamo jer su temperature prijatne, pre dva dana je jutarnja temperatura bila oko šest stepeni, na planinama se jorganima pokrivaju - našalio se on.

- Konačno je i u Beogradu oko 14-15 stepeni jutarnja temperatura. Na moru i drugim sredinama gde je veća vlažnost vazduha, imamo subjektivni utisak da je još toplije - rekao je on.

Kakav će biti septembar?

 - Dugotrajni tropski talasi su iza nas, ali će biti lepih dana. Prijatan će biti ovaj vikend, u ponedeljak do 34 ali brzo dolazi prodor hladnog fronta. Ta osveženja će biti uvod u jesen, kada je septembar u pitanju, možemo da kažemo da će biti umereno letnje temperature. Oko 25 do 30 stepeni, povremeno prekidano osveženjima, ipak smo na korak do jeseni - rekao je on.

Kada su u pitanju padavine, neće biti obilne, podvukao je Đurić.

- Ne bi trebalo da pada puno kiše u septembru, poslednja obilna kiša je bila sredinom jula pa sada velike posledice osećaju poljoprivredne kulture, zemljoradnicima bi dobro došla kiša ali je sada za nju kasno. Neće biti značajnijih padavina u septembru, malo će biti češća kiša, ali ne i obilna - rekao je on.

Dalje od toga je teško prognozirati, rekao je meteorolog ali je nagovestio da nas čeka i lep oktobar.

- Miholjsko leto nas uvek, nekako, iznenadi pa ne možemo tačno da kažemo kada će biti ali je par godina unazad bilo tokom oktobra. Nekad malo ranije, malo kasnije, pre dve godine je trajalo tokom čitavog oktobra. To su vrlo prijatne temperature, oko 23-25 stepeni - rekao je on.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)