STIŽE HLADNI FRONT SA SEVERA: Najnovija prognoza Đorđa Đurića - u pojedinim mestima mogući pljuskovi sa grmljavinom

Novosti onlajn

16. 08. 2021. u 12:17

IZUZETNO visoke temperature u Srbiji očekuju se još dana, a onda bi od sutra, tačnije od utorka i srede trebalo da vreme bude znatno svežije, čak i za 10 stepeni.

СТИЖЕ ХЛАДНИ ФРОНТ СА СЕВЕРА: Најновија прогноза Ђорђа Ђурића - у појединим местима могући пљускови са грмљавином

Foto: A. Stanković

Kako je na svom Fejsbuk profilu objavio meteorolog Đorđe Đurić, Srbije će i danas biti pod uticajem veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, koja u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja pristiže do našeg područja.

- Današnji dan biće još topliji i maksimalna temperatura biće od 35 do 39°C, u Beogradu do 37°C. Srećom, Srbija i naše područje nalazili su se prethodnih dana rubnom anticiklona, čiji je centar bio nad severom Tunisom i Sicilijom, pa su zabeležene rekordne i nikad merene temperature od 49°C, dok je juče na jugu Španije temperatura dostigla 47°C. Iako je ovo leto u Srbiji veoma toplo, ni u jednom trenutku nije pretila opasnost da budu oboren dosadašnji apsolutni godišnji maksimumi - napisao je meteorolog Đurić.

Vreme tokom nedelje

- Istovremeno, iznad severa i severozapada Evrope premešta se ciklon, a u sklopu njega i hladni front. Ovaj hladni front približice se severozapadu i severu Srbije pred kraj dana, pa će ponegde biti uslova za predfrontalne nestabilnosti i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Ipak, glavna promena očekuje se u noći između ponedeljka i utorka, ali i u utorak. Tada će se preko Srbije premeštati napomenuti hladni front sa severa. On će na svom putu doneti da vetar južnih pravaca bude u skretanju na jak severozapadni, koji će po prodoru hladnog fronta ponegde kratkotrajno imati olujne udare. Očekuje se i značajniji prodor osetno svežije vazdušne mase sa severa, pa će hladni front prekinuti i aktuelni toplotni talas - dodao je meteorolog.

Kako je Đurić naveo, kao i prethodnih nekoliko puta hladni front neće biti značajno izražen u vidu padavina, tako da se uz povećanje oblačnosti tek ponegde očekuju pljuskovi sa grmljavinom i kratkotrajne grmljavinske nepogode i oluje.

- Maksimalna temperatura u utorak biće od 24°C na severozapadu Srbije do 36°C na jugoistoku Srbije, jer će hladni front do juga u istoka Srbije najkasnije stići, pa će tamo biti i dalje veoma toplo, za razliku od severa Srbije, gde će hladni front stići već rano ujutro, pa će u utorak biti svežije za oko 10 stepeni u odnosu na prethodne dane. U Beogradu maksimalna temperatura u utorak do 28°C. U sredu i četvrtak promenljivo oblačno i veoma prijatno, u sredu uz jak severozapadni vetar, koji će u četvrtak biti u slabljenju. Maksimalna temperatura od 24 do 30°C, u Beogradu od 25 do 27°C. Jutra će biti relativno sveža i veoma prijatna, uz temperature od 10 do 16°C. U petak toplije, a prema trenutnim prognozama za vikend se očekuje sunčano I ponovo veoma toplo, uz temperature preko 30°C, ponegde i oko 35°C - naveo je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu