NAJNOVIJA PROGNOZA DO KRAJA NEDELJE: Meteorolog Đurić najavio pljuskove sa grmljavinom, a za vikend još jedan preokret!

Novosti online

03. 08. 2021. u 15:53

KOD nas su konačno došče prijatnije temperature, dok su u nekim mestima u Grčkoj išle i do 46 stepeni!

НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Метеоролог Ђурић најавио пљускове са грмљавином, а за викенд још један преокрет!

Foto: Tanjug/Novosti

Nakon vrelih dana i temperatura do 40°C, konačno uživamo u uobičajenim temperaturama za ovo doba godine i u prijatnom letnjem vremenu.

U Srbiji do kraja dana pretežno sunčano, na severu i u Beogradu povremeno uz umerenu oblačnost, a na jugozapadu lokalno uz pljusak. Maksimalna temperatura od 28°C na severu do 34°C na jugu Srbije, u Beogradu do 30°C, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Bez bitnije promene i u sredu, uz stepen-dva više temperature i one će biti od 30°C na severu do 35°C na jugu Srbije, u Beogradu do 32°C. Očekuje se sunčano, a na severu nešto više oblačnosti, ali suvo, predviđa vremenska prognoza.

U četvrtak će se preko centralne Evrope premeštatai ciklon, a u sklopu njega i hladni front. Pod uticajem ovog ciklona u Srbiji će biti promenljivo oblačno i veoma sparno, uz uslove za lokalne pljuskove sa grmljavinom. Ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske nepogode. Duvaće i jak jugozapadni vetar, a sa kojim će do juga i istoka Srbije pristizati veoma topla vazdušna masa, dok će na severu biti nešto prijatnije.

Maksimalna temperatura od 28°C na severozapadu do 38°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 32°C. Pred kraj dana hladni front sa severozapada doneće preko Panonske nizije osveženje, a umeren do jak jugozapadni vetar biće u skretanju na severozapadni i to prvo u Vojvodini, a potom i u ostalim predelima Srbije, navodi Đurić.

U petak će se ciklon i frontalni poremećaj premestiti iz centralne u u istočnu Evropu, pa se do našeg područja u sklopu izraženog severozapadnog strujanja očekuje advekcija još svežije vazdušne mase iz oblasti Alša. Biće pretežno sunčano i veoma ugodno i prijatno vreme, samo još na jugu i istoku ponegde sa padavinama, ali uz razvedravanje do kraja dana. U prilog veoma ugodnom vremenu ići će i severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 25 do 29°C, u Beogradu do 27°C, kaže vremenska prognoza Đurića.

Za vikend će ponovo pod uticajem grebena sa jugozapada uslediti advekcija veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, pa nas očekuje sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura u subotu biće od 32 do 36°C, u Beogradu do 34°C, a u nedelju u svim predelima iznad 35°C, ponegde i do 40°C.

Početkom sledeće sedmice malo prijatnije, ali i dalje toplo.

Inače, dok mi nakon vrelog četvrtog toplotonog talasa uživamo u osveženju i prijatnim letnjim temperaturama i dalje je i više nego vrelo u Makedoniji i u Grčkoj. Već danima temperature na jugoistoku Makedonije dostižu 44°C (Demir Kapija, Đevđelija), a u delovima centralne Grčke i 45°C. U Grčkoj je i danas vrelo, uz temperature i do 46°C, kaže Đurić.

Istovremeno, severna, centralna i zapadna Evropa pod uticajem su ciklona i oblačnih sistema sa padavinama, uz znatno niže temperature i one se kreću od 15 do 20°C u Skandinaviji, na Britanskim ostrvima, u Nemačkoj i u oblasti Alpa, a u delovima centralne Evrope je nešo toplije. Slična vremenska i sinoptička situacija očekuje se širom Evrope do kraja ove sedmice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)