SVETINJA NIKLA IZ POMIRENJA: Obeleženo 700 godina od podizanja manastira u Orašju kod Varvarina, značajnog za srpsku istoriju i Nemanjiće

S. BABOVIĆ

10. 08. 2021. u 10:09

PREDANjE kaže da su se na lokaciji današnjeg hrama Jovana Krstitelja u Orašju kod Varvarina pomirila braća Nemanjići Milutin (1253-1321) i Dragutin (1252-1316), i otuda se ovo, mesto pomirenja dvojice kraljeva, čiji je međusobni sukob trajao gotovo 11 godina, smatra svetim.

СВЕТИЊА НИКЛА ИЗ ПОМИРЕЊА: Обележено 700 година од подизања манастира у Орашју код Варварина, значајног за српску историју и Немањиће

Foto N. Petrović

U samom Orašju, gde je obeleženo sedam vekova od podizanja nekadašnjeg manastira, a današnje crkve pod okriljem Eparhije u Kruševcu, meštani tvrde da svađe gotovo da nikada nema.

- Na veliki jubilej, sedam vekova od podizanja manastira, ceo temnićki kraj može da bude ponosan - kaže Goran Ćiličanin, poznati karikaturista, direktor biblioteke u Varvarinu, koja je sa crkvom, minulog vikenda, organizovala slikarsku koloniju povodom značajnog datuma.

Kralj Dragutin, Foto Vikipedija

Letopis crkve čuva dragocenu istoriju. Zapisano je da je manastir na temeljima starije građevine sagradio kralj Milutin i da se otuda, negde od 1321. godine i smatra njegovom zadužbinom. Paroh oraški, protojerej Bratislav Petrović posvedočio je svojevremeno da je najstariji hram u varvarinskom kraju na obroncima Juhora rušen više puta posle Seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem 1690. godine.

- Osim toga, na ovom mestu je pročitano čuveno pismo Miloša Obrenovića kojim je 1815. godine pozivao na Drugi srpski ustanak - ispričao je oraški paroh Bratislav Petrović. -

Po ugušenom ustanku, Turci su za odmazdu porušili čitavu crkvu, a monaštvo je tada napustilo svetinju. Hram su ponovo sagradili monasi manastira Kalenić, a živopisan je u dva navrata 1840. i 1850. godine.

Slavni Joakim Vujić na proputovanju, zapisuje s početka 19. veka da se "pri koncu sela nahodi jedan stari manastir koji se ravno imenuje Orašje i sada nema nikakvog kaluđera, nego je potpao pod mirksu cerkvu".

Kralj Milutin, Foto Arhiva

- Obače u vreme rata serpskoga vožda G. Petrovića, bjaše ova crkva od Turaka popaljena, razorena i mnogo tiranstva i razbojničestva po njoj počinjena - zapisao je Joakim Vujić.

Posebna vrednost manastira je i blizina izvora mineralne vode. Izvor su slučajno otkrili monasi kopajući bunar kako bi došli do obične vode. Ispostaviće se, mnogo godina kasnije, da ova voda obiluje selenom.

- Ova crkva je spomenik srpske istorije, tradicije i vere, jedan dokaz našeg postojanja i opstanka na ovim prostorima uprkos svim nedaćama sa kojima se susretao srpski narod kroz vekove - kaže Dejan Milanović, zamenik predsednice Opštine Varvarin, koji je minulog vikenda otvorio malu svečanost povodom 700 godina postojanja hrama pomirenja.

Foto N. P.

SUKOB TRAJAO ČITAVU DECENIJU

PREMA više istorijskih izvora sukob braće Milutina i Drgutina trajao je od 1301. do 1312. godine. Pretpostavlja se da je do sukoba došlo usled Milutinove sve bliskije veze sa Vizantijom. Pomirenje posle iscrpljujućih sukoba i vojevanja dva brata pomogla je njihova majka slavna Jelena Anžujska, uz podršku episkopa Danila, kao i hilandarskog igumana Nikodima.

IZVOR Voda bogata selenom, Foto N. Petrović

POGIBIJA BOLjA OD ZULUMA

HRONIČAR i istoričar po vokaciji, učitelj Stanoje Mijatović navodi u istraživanju da je oraški hram u jednom trenutku obnovio ober-knez Jevta Brkić. Do Drugog srpskog ustanka bio je manastir, gde je pop Ognjen Pavlović pročitao Miloševu poruku 1815. godine.

- Braćo ustanite svi protiv turskog zuluma. Ko ne bi ustao udrite ga, prebijte ga, ubijte ga, pa i kuću mu zapalite. Bolje nam je izginuti nego ovaj zulum doveka trpeti - pisalo je u poruci kneza Miloša Obrenovića, koju je prethodno, prema Mijatovićevim podacima, i izvesni pop Filip, bivši studenički vojvoda, pročitao na njivi u ataru sela Bačina.

SVEDOČANSTVA Bogomolja čuva mnogobrojne knjige i vredne ikone, Foto N. Petrović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati