TAJNA "ENIGME" TRAJE 70 GODINA: Pre ravno sedam decenija na kioscima osvanuo prvi broj danas najstarijeg enigmatskog lista na Balkanu

V.N.

03. 07. 2021. u 10:49

PRE ravno sedam decenija, 7. jula 1951, na kioscima širom Jugoslavije, osvanuo je prvi broj časopisa "Enigma". Sa punih 70 godina, "Enigma" je danas najstariji enigmatski list na Balkanu, a po starosti - treće novine u Srbiji. I, već četiri decenije, ovaj omiljeni list enigmatičara pod okriljem je "Novosti".

ТАЈНА ЕНИГМЕ ТРАЈЕ 70 ГОДИНА: Пре равно седам деценија на киосцима освануо први број данас најстаријег енигматског листа на Балкану

Foto Arhiva

Povodom ovog velikog jubileja, izašao je specijalni dvobroj "Enigme", 2.466-2.467, koji nosi datume 1. i 7. jul - prvi označava redovni dan izlaženja, drugi je počast, sada se slobodno može reći, tom istorijskom danu.

- Sedamdeset godina je solidan ljudski vek, a u životu novina, 70 godina podrazumeva životne vekove nekoliko generacija ljudi. Upravo je nekoliko generacija sjajnih enigmata, posvećenih novinara, talentovanih tehničkih urednika, odanih sekretara i svih onih bez čijeg postojanja izlaženje nekog lista na kioske ne bi bilo moguće, utkalo svoje životne vekove u životni vek "Enigme" - kaže Nebojša Vučinić, odgovorni urednik "Enigme".

Foto N. Skenderija

Ideja za pokretanje lista enigmatskog sadržaja rođena je u omladinskom izdavačkom preduzeću "Mladi borac" u Beogradu. Bezmalo 30 godina izdavač "Enigme" bio je Enigmatski klub "Beograd", a onda su je, zbog ekonomske situacije, 12. maja 1981. preuzele "Večernje novosti".

- Tako se u glavi našeg lista pojavilo ono čuveno crveno "N" u drugom slovu imena, koje su enigmate odmah pročitale kao rebus: poznaje se "N", ili "pozna jesen". U međuvremenu, posao pripreme je umesto EK "Beograd", koji se nažalost ugasio, preuzeo EK "Nova zagonetka" - kaže Vučinić.

Foto N. Skenderija

Na stranicama "Enigme", kako podseća njen urednik, odnegovani su najbolji sastavljači zagonetki iz druge polovine 20. veka u ondašnjoj Jugoslaviji. Mnogi od njih su kasnije pokrenuli sopstvena enigmatska izdanja ili postali urednici izdanja koja bi se u ostaloj štampi doživljavala kao konkurentska, ali ne i u enigmatici i ne za "Enigmu".

- Od nastanka, "Enigma" je neprekidno ili najtiražniji ili jedan od tri najtiražnija enigmatska lista u SFRJ i, potom u Srbiji. Nikada, čak ni u vreme NATO bombardovanja, nije "preskočen" nijedan broj. Od 2011. godine, u svim merenjima indeksa čitanosti, "Novosti Enigma" su u samom vrhu domaće štampe. Bez ikakve sumnje, a istraživanja to i dokazuju, najugledniji enigmatski časopis na ovim prostorima - kaže Vučinić.

Tokom postojanja, "Enigma" je štampala više različitih posebnih i specijalnih izdanja, kao što su "Mala ukrštenica", "Razonoda miliona", "Malgranda Enigmo" (enigmatika na esperantu), "Žižak" (u partnerstvu, enigmatika za slepe i slabovide), "Spec. Enigma", "Mala Enigma"... Kada bi se stranice svih dosadašnjih brojeva "Enigme" i njenih izdanja nastavile jedna na drugu, bila bi to traka dugačka oko 350 kilometara.

Foto Arhiva

MONOGRAFIJA U SEPTEMBRU

NA svoju dugovečnost, ugled i status u društvu, "Enigma" je ponosna, ali na tome ne staje. Uz stalne nove enigmatske izazove, krajem septembra će se u prodaji pojaviti i "Monografija - 70 godina Enigme", delo naših enigmatskih saradnika, kojim će se i publicistički, statistički i istorijski ovekovečiti naše trajanje - najavljuje Vučinić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)