U "ZVEZDARI" OSAM PUTA KRAĆE LISTE: RFZO revidira spiskove čekanja za operacije katarakte

B. RADIVOJEVIĆ

08. 06. 2021. u 10:18

NA operaciju katarakte kod privatnika, o trošku osiguranja, od februara do kraja maja upućeno je 3.300 osiguranika, od kojih je 2.100 već operisano, potvrđeno je u ponedeljak "Novostima" u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

У ЗВЕЗДАРИ ОСАМ ПУТА КРАЋЕ ЛИСТЕ: РФЗО ревидира спискове чекања за операције катаракте

Prof. dr Miroslav Stamenković sa pacijentkinjom / Foto P. Milošević

Do kraja godine na ovaj oftalmološki zahvat, inače i najčešću hiruršku proceduru u svetu, u privatne ustanove, sa uputom RFZO, biće poslato ukupno 16.000 pacijenata. To su osiguranici koji su se već upisali ili će se tek evidentirati na listama čekanja, na koje se godišnje prijavi oko 20.000 ljudi. Zbog epidemije kovida 19 mnoge državne ustanove nisu ažurirale "registre", a neke nisu ni radile operacije katarakte, pa se spiskovi za ove procedure, kako nam je potvrđeno u RFZO, trenutno revidiraju.

Najviše upisanih je za intervencije u Kliničkom centru Vojvodine - 1.342, gde bi pacijent prijavljen drugog dana juna ove godine trebalo da stigne na operaciju 20. juna sledeće godine. Za operaciju katarakte u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, recimo, prijavljenih je 1.039. Međutim, tek posle revizije spiskova znaće se da li su to realni brojevi onih koji čekaju ili se neki pacijenti "vode" u više ustanova.

U KBC "Zvezdara", jednoj od retkih ustanova koja je, i pored toga što je u četiri navrata bila kovid-bolnica, uspela da radi operacije katarakte, "Novostima" je potvrđeno da zahvat ovde čeka 217 pacijenata. Listu čekanja ova ustanova uspela je da skrati čak osam puta.

- Kada je odlučeno da Klinika za očne bolesti sa delimičnim kadrovskim kapacitetima obavlja operacije katarakte od novembra 2020, na listi čekanja je bilo oko 1.800 pacijenata, dok je ostatak KBC "Zvezdara" bio u kovid-režimu rada - priča, za "Novosti", profesor dr Miroslav Stamenković, direktor Klinike za očne bolesti KBC "Zvezdara". - Tokom prva dva talasa kovida 19, naša klinika nije radila, osoblje je bilo angažovano u crvenoj zoni KBC "Zvezdara", a u trećem talasu - od novembra prošle do januara ove godine - radili smo i operacije katarakti. Imamo sedam hirurga i uspeli smo znatno da smanjimo listu čekanja na ovu proceduru, toliko da ona sa 217 upisanih, nikad nije bila kraća.

Profesor Stamenković kaže da se u njihovom centru na operaciju katarakte pre epidemije čekalo maksimalno do godinu dana.

- Sada pacijenti nakon pregleda dobijaju odmah i datum operacije i to u roku do mesec dana - kaže naš sagovornik.

Pored državnih bolnica, koje se, sa smirivanjem epidemije, vraćaju u redovan režim rada, operacije katarakte rade i 23 privatne ustanove. U odnosu na prošlu godinu, to su četiri očne klinike više van plana, mreže sa kojima je RFZO, na osnovu procene potreba koju je napravio Institut za javno zdravlje Srbije, sa kojima je RFZO, posle javnog poziva, sklopio ugovor. I broj ugovorenih operacija sa privatnicima je ove godine za 6.000 veći nego lane, a u poređenu sa 2019. godinom, ima čak dva i po puta više ugovorenih zahvata kod privatnika.

CILj ČEKANjE DO ŠEST MESECI

KAKO je katarakta degenerativna bolest, a životni vek se povećava, ne može se očekivati da će prestati priliv pacijenata za ovu vrstu operacija, ni kod nas, ni u svetu. U Srbiji je cilj da se vreme čekanja za zahvat svede na šest meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!