"TOKOM JESENI JOŠ JEDNA BORBA" - Imunolog Čolić: Moraćemo redovno da se vakcinišemo

Novosti online

02. 06. 2021. u 09:42

AKADEMIK Miodrag Čolić rekao je za RTS da je zaustavljanju talasa zaraze koji je započeo u martu doprinela vakcinacija, kao i da misli da ćemo morati redovno da se vakcinišemo.

ТОКОМ ЈЕСЕНИ ЈОШ ЈЕДНА БОРБА - Имунолог Чолић: Мораћемо редовно да се вакцинишемо

Foto: G. Š.

Ugledni imunolog smatra da nas tokom jeseni ponovo očekuje borba protiv kovida, ali u nešto manjem obimu. Za masovnu vakcinaciju u našoj zemlji zalaže se i Radna grupa Srpske akademije nauka i umetnosti formirana tokom pandemije.

Predsednik Odbora za imunologiju i alergologiju Odeljenja medicinskih nauka SANU, akademik Miodrag Čolić ukazao je da se nalazimo na donjoj krivi zaustavljanja talasa koji je započeo u martu i da je sigurno da je tome doprinela vakcinacija.

- Interesantno je da i u zemljama regiona gde masovnost vakcinacije nije toliko velika, takođe se zaustavlja kriva, što je odraz prirodnog toka ove epidemije - naveo je akademik Čolić.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, Čolić je naveo da su procene za postizanje kolektivnog imuniteta, kada se proces širenja virusa zaustavlja, oko 70 odsto vakcinisanih.

- Tu treba računati imunitet koji je stečen na prirodan način, infekcijom. Ne zaboravimo da je bilo mnogo asimptomatskih slučajeva, takođe i onih koji nisu registrovani u pojedinim regionima, čak i u velikim gradovima i ono što je jako značajno, to je da imamo procenat efikasnosti, odnosno obuhvaćenosti stanovništva vakcinacijom - istakao je Miodrag Čolić.


"Individualna testiranja nisu ni potrebna ni značajna"

Kada je reč o trećoj dozi i redovnom vakcinisanju protiv korona virusa, Čolić je naveo da je sada teško odgovoriti na ovo pitanje i dodao da smatra da su individualna testiranja nisu ni potrebna ni značajna.

- Zbog toga što titar antitela i odsustvo antitela ne znači da li imamo ili nemamo zaštitu, odnosno koliko će nas štititi. Prvo, mi ne proveravamo takozvana neutrališuća antitela koja su najznačajnija za sprečavanje širenja virusa, a drugo, vrlo je teško i skoro nije moguće sprovoditi skrining i testiranje takozvanog ćelijskog imuniteta koji ima značajnu ulogu - istakao je akademik Čolić.

Dodao je da misli da ćemo morati redovno da se vakcinišemo.

- Koliko god mislili da taj imunitet može biti dugotrajan, on je ipak u globalu ograničen na maksimalno godinu dana. Naravno, neko će imati imunitet koji će trajati mnogo duže, neko mnogo kraće. Nijedna zemlja ne može da napravi generalni skrining i svaku osobu testira, pogotovo što mi nemamo jasne parametre šta je to što određuje našu zaštitu - kazao je Čolić.

Istakao je da je on oprezni optimista i da sve ukazuje na to da smo blizu kolektivnog imuniteta za čije stvaranje zavisi mnogo faktora.

Čolić je naveo da je on preležao kovid i da je vakcinisan, ali da i dalje nosi masku, pošto je potrebno biti oprezan.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas