NUTRICIONISTI SAVETUJU: Intuitivnom ishranom do zdravog tela

Bojana Jovanović

15. 06. 2024. u 07:15

Pažljivo osluškujte signale koje vam šalje organizam.

НУТРИЦИОНИСТИ САВЕТУЈУ: Интуитивном исхраном до здравог тела

Foto Shutterstock

Verujemo da ste u više navrata čuli ovaj savet, u različitim okolnostima. Nedavno nam ga je uputila i Džeklin London, nutricionistkinja, kroz predstavljanje intuitivne ishrane, filozofije koja nas uči kako da se bolje hranimo bez tradicionalnog držanja dijete.

Pomenuta metoda postoji već više od 30 godina, a sada je ponovo aktuelna, te portal The Atlantic navodi: „Najnoviji trend među dijetama je da se dijeta uopšte ne drži”. Ovakav pristup naročito je efektan za sve one koji su se ikada borili sa poremećajem ishrane ili su razočarani tradicionalnim dijetama za mršavljenje.

Foto: Shutterstock

 

Osnovni princip je da slušamo znake koje nam šalje organizam, da bismo odlučili šta, kad i koliko da jedemo. Dakle, nema brojanja kalorija i napornih ograničavanja vrste hrane koje unosimo u sebe, već se osluškuje telo, sa ciljem postizanja boljeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Nutricionisti ne garantuju skidanje kilograma ovom metodom, ali obećavaju da se nećete ugojiti, a mršavljenje se može pojaviti kao sekundarni cilj.

Prilikom sprovođenja ove metode ne postoje pravila koja treba slediti, a svrha je da se osećate dobro u vezi sa onim što trenutno radite. Upravo zato može vam pomoći u gubljenju kilograma ako otkrijete da jedete iz razloga koji nisu vezani za to koliko ste zapravo gladni, već za specifična osećanja ili lične „okidače”. Ovaj ančin pristupa hrani posebno je efektan kod onih koji su se ikada borili sa poremećajem ishrane ili su razočarani tradicionalnim dijetama za mršavljenje.

Principi intuitivne ishrane su sledeći:

* Prestanite da sudite o hrani kao „dobroj” ili „lošoj”.

Ako pridajete veliku važnost namirnicama koje jedete i tome kako se osećate, znači da jelu dajete „preveliku moć“. Trebalo bi da zaboravite na „dobre” ili „loše” vrste hrane i u potpunosti se oslobodite koncepta „varanja”. Razmišljajte o tome da vi jedete obroke koji čine vašu dnevnu ishranu, pa samim tim nijedna pojedinačna namirnica ne može da poboljša ili pogorša vaše zdravlje.

Foto: Shutterstock

* Jedite redovno.

Na svaka tri do četiri sata užinajte ili pojedite obrok sa proteinima, vlaknima i mastima. Većina nas ne unosi dovoljno hrane u toku prepodneva, pa pokušajte sa dodavanjem još jednog jajeta, kašike putera od koštunjavog voća ili parčeta sira prilikom doručka, da biste se zaista zasitili i imali dovoljno energije za dan pred vama. Omiljeni tipovi doručka nutricionistkinje London su: tost sa puterom od kikirikija, kafa sa mlekom i banana; ostatak proprženog povrća i pečeno jaje; štanglica sa nekom celovitom namirnicom kao glavnim sastojkom, poput badema.

* Budite dovoljno hidrirani.

Potrebe svakog od nas mogu da variraju, ali, generalno uzevši, žene bi trebalo da piju oko devet čaša vode dnevno, prema preporukama američke klinike „Mejo“. Tokom dana pijte običnu ili gaziranu vodu ili bilo koji nezaslađeni napitak. U hidrataciji organizma pomoći će vam i dodatni unos voća i povrća, pa ne zaboravite da ga jedete.

Foto Pixabay free images

* Spavajte dovoljno.

Preporučena količina od sedam ili osam sati noćnog sna značajno može da utiče na nivo vaše energije, a time i osećaja gladi. Pospanost nemojte pokušavati da odagnate nemerenim unosom kafe, jer je, prema smernicama za ishranu američkog Ministarstva poljoprivrede, preporučen dnevni unos kofeina od 300-400 mg, koliko se nalazi u tri do četiri uobičajene šoljice kafe.

* Ograničite ograničenja.

Zapitajte se, ako dijete za mršavljenje imaju doživotan efekat, zašto se još nije pokazalo da je to tačno? Bolji način pristupa je „pomiriti se sa hranom”. Ponekad ćete prirodno poželeti da izbegnete određenu vrstu namirnica, kao što je veliki čizburger pre nego što sednete na tobogan. Zato se potrudite da svesno razmislite o odabiru namirnica koje jedete, na osnovu toga kako želite da se osećate – pre, tokom i nakon obroka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STRAŠNO FINALE: Novak Đoković izgubio u finalu Vimbldona, Karlos Alakraz je (p)ostao šampion - i to kako!