OPREZ KAD UZIMATE TERAPIJU: Ove lekove nikako ne pijte s mlekom

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

30. 11. 2023. u 17:30

AMERIČKA Uprava za hranu i lekove (FDA) izdala je jasne smernice koje lekove ne bi trebalo uzimati sa mlečnim proizvodima, kao i koliko dugo treba sačekati da se pre ili posle leka konzumira mlečni proizvod.

ОПРЕЗ КАД УЗИМАТЕ ТЕРАПИЈУ: Ове лекове никако не пијте с млеком

Foto Shutterstock

Razlog za kreiranje ovih smernica je u tome što pojedini lekovi mogu da reaguju sa mlekom i drugom mlečnom hranom tako što uzrokuju manju apsorpciju leka ili izazivaju promene u nivou kalcijuma u krvi.

Nivo kalcijuma u oragnizmu je vrlo važan jer ovaj mineral čini naše kosti i zube zdravim i održava određena telesna tkiva jakim i fleksibilnim za kretanje. Čak pomaže da se krvni ugrušak, krvni sudovi i mišići stežu, a i telo ne može da proizvodi hormone bez njega.

Ovih pet lekova ne bi trebalo da uzimate sa mlekom i drugim proizvodima od mleka:

Levoitroksin

Sve lekove za štitnu žlezdu treba uzimati na prazan stomak, ali levotiroksin je malo drugačiji. Konzumiranje hrane koja sadrži kalcijum ili uzimanje suplemenata kalcijuma može da dovede do slabije apsorpcije ovog leka. S tim u vezi studija iz 2018. godine pokazala je da ispijanje mleka ima veze sa nižim nivoom cirkulišućeg levotiroksina. Prema uputstvu FDA, potrebno je sačekati četiri sata kako bi mogli da se jedu ili piju mlečni proizvodi nakon uzimanja leka.

Antibiotici

Postoji mnogo antibiotika koje ne treba uzimati sa mlečnom hranom jer kalcijum u hrani može da smanji količinu lekova koje naše telo može da koristi. Prema preporuci FDA između antibiotika i mlečnih proizvoda treba da prođe najmanje dva sata, ali se uvek treba posavetovati sa lekarom kako biste bili sigurni da li antibiotik koji uzimate može da se konzumira sa mlečnim proizvodima ili ne.

Suplementi gvožđa

Istraživanja pokazuju da je gvožđe najbolje uzimati na prazan stomak jer će se tako bolje apsorbovati. Ponekad suplementi gvožđa izazivaju neprijatne nuspojave, kao što je uznemiren stomak. U tom slučaju, dobro je uzimati suplement sa malo hrane, ali to ne treba da bude mlečna hrana sa visokim sadržajem kalcijuma jer mogu da stupe u interakciju. Obavezno treba napraviti minimum dva sata razmaka između ovog leka i mlečnih proizvoda.

Lekovi za osteoporozu

Za jačanje kostiju propisuju se lekovi koji se zovu bisfosfonati. Poznato je da mlečni proizvodi, ali i druga hrana sa visokim sadržajem kalcijuma, kao što je sok od pomorandže, uzrokuje manje apsorpcije i upotrebe lekova u telu. Ako uzimate ove lekove, obavezno sačekajte nekoliko sati pre nego što popijete mleko ili jedete mlečne proizvode.

Litijum

Litijumove soli su lekovi koji pomažu u smanjenju maničnih epizoda kod ljudi kojima je dijagnostikovan bipolarni poremećaj. Deluje tako što stabilizuje raspoloženje, pa se zbog toga ponekad prepisuje i za druge psihijatrijske bolesti, poput depresije ili šizofrenije. Dugotrajna upotreba litijuma može da izazove nakupljanje kalcijuma u telu. Najčešće korišćeni litijumski lekovi su eskalith i lithobid, a svako ko ih uzima trebalo bi da razgovara sa lekarom o tome da li treba da smanji, izbegava ili da odredi vreme za unos mlečne hrane nakon leka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave