UPOZORENJE LEKARA: Krv u urinu nije uvek posledica razvoja tumora

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

18. 11. 2023. u 17:36

POJAVA krvi u urinu siguran je znak da je potreban pregled urologa ili nefrologa, iako ovaj simptom ne znači nužno da je reč o ozbiljnom oboljenju.

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА: Крв у урину није увек последица развоја тумора

Foto Shutterstock

 Crvena krvna zrnca u mokraći mogu da se jave nakon seksualnog odnosa, menstrualnog krvarenja, pa čak i kao posledica visoke temperature tela. Ipak, činjenica je da krv u urinu može da bude uzrok teže patologije kao što je, između ostalog, i tuberkuloza bubrega. Zato je najbitnije da se detljanom dijagnostikom otkrije šta je dovelo do pojave ovog stanja.

U intervjuu za "Novosti" dr Petar Đurić, nefrolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara" kaže da se već nakon pažljivog razgovora sa pacijentom i pregleda urina mnoge stvari mogu isključiti:

- Takođe, vrlo nam je bitan i mikroskopski izgled crvenih krvnih zrnaca, prisustvo njihovih cilindara, jer određeni izgled eritrocita, uz prisustvo proteina u urinu, povišenih vrednosti ureje i kreatinina, ukazuje na nefrološko poreklo bolesti i zahteva često biopsiju bubrega i traženje glomerulonefritisa.

* Šta ako je izgled tih eritrocita uredan?

- Kad je prisutna hematurija (krv u urinu), a nalaz izgleda eritrocita nam ne ukazuje na nefrološke bolesti, moramo uraditi urinokulturu, a i isključiti druge urinarne infekcije izazvane atipičnim bakterijama koje daju upale mokraćnog kanala i prostate, čijim lečenjem može nestati hematurija.

FOTO: Arhiva novosti

* Da li se uvek otkrije uzrok pojave krvi u urinu?

- Uprkos detljanim pregledima nekad se desi da se ne otkrije uzrok. Takvi pacijenti se samo dalje prate i po potrebi se ponovi dijagnostika. Ipak, jedan od mogućih uzroka hematurije jeste i tuberkuloza bubrega, koja se izolovana retko javlja, ali kad god imamo hematuriju, a nismo našli uzrok iste, zasejavamo više puta urin na prisustvo bacila koji izaziva tuberkulozu. Zasejavanje i čekanje nalaza traje nekoliko nedelje, tako dok se čeka isti, sprovodi se i ostala dijagnostika, a prva jeste ultrazvuk urotrakta.

* Koje promene mogu da se vide pomoću ultrazvučnog pregleda urotrakta?

- Sa ultrazvukom možemo otkriti različite tumore koji se mogu manifestovati prisustvom krvi u mokraći, od tumora bubrega, do tumora mokraćnih puteva i mokraćne bešike, preko kamenčića u različitim delovima urinarnog trakta. Kad i ovim pregledom ništa ne pronađemo, često nam je sledeći korak da radimo kompjuterizovanu tomografiju sa intravenskom urografijom.

* Šta se traži pomoću kompjuterizovane tomografije?

- Ona je još osetljivija metoda, koja može da otkrije različite anatomske promene. Ako svim navedenim metodama ne pronađemo uzrok prisustva krvi u mokraći, to zahteva da se radi cistoskopija, odnosno da se instrumentom uđe kroz mokraćni kanal, da se pregleda mokraćna bešika. Ponekad se i cistoskopijom ne otkrije uzrok hematurije, te se nakon toga radi i citološki pregled urina, da bi se eventualno našle maligne ćelije u urinu, koje su možda uzrok iste.

Foto Shutterstock

* Može li nekad i pored svih ovih pregleda da se pokaže da nije reč o bolesti, već o nečem sasvim bezazlenom?

- Ono što je važno napomenuti, da se povremeno bolesnici jave lekaru, jer su videli taman urin, a kad se uradi pregled urina u njima ne bude crvenih krvnih zrnaca. Tu nam pomaže uzimanje dobre anamneze, jer na primer konzumiranje cvekle može promeniti boju urina, može biti veoma tamna, da liči na prisustvo krvi u mokraći, te dobra anamneza može sprečiti brojne bespotrebne preglede.

* Da li se krv u urinu uvek vidi golim okom?

- Moramo reći da pojava krvi u mokraći može da bude makroskopska i mikroskopska. Makroskopska krv u mokraći se vidi očima, bolesnik primeti krvav ili taman urin. Kada govorimo o mikroskopskoj hematuriji, ona se obično slučajno otkriva, pregledom sedimenta mokraće i vidi se samo pregledom urina mikroskopom. Ako nije praćena simptomima, takvu hematuriju nazivamo asimptomatska. Nju mogu uzrokovati brojna oboljenja bubrega, ali i bolesti mokraćnih puteva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave