HRONIČNA UPALA ZGLOBA: Tri prirodna načina za smanjenje bola

Novosti online

05. 11. 2023. u 12:00

HRONIČNA upala zgloba nastaje kada imuni sistem ili oštećeno tkivo počnu da oslobađaju hemijska jedinjenja koja izazivaju oticanje i druge simptome u zglobu.

ХРОНИЧНА УПАЛА ЗГЛОБА: Три природна начина за смањење бола

Foto Shutterstock

Upala može da utiče na samo jedan zglob, na primer kada se čovek povredi. Međutim, određena medicinska stanja mogu da dovedu  do višestrukih slučajeva upale zglobova u celom telu.

Hronična upala zgloba pojavljuje se najčešće kod reumatizma zglobova

Kada je zglob upaljen, krvni sudovi oko njega se šire kako bi omogućili da više krvi stigne do njega. Bela krvna zrnca, koja igraju ključnu ulogu u imunološkom odgovoru tela, „žure“ na upaljeno mesto, gde se bore protiv bilo kakve infekcije ili iritanta. Upravo ovakav odgovor tela dovodi do upale u ovoj oblasti, zglob može da postane vruć ili bolan, a upala da intenzivira bol osnovne povrede ili infekcije.

Kratkoročno, zapaljenje pomaže telu da se bori protiv opasnih napadača, međutim, hronična upala može da ošteti zglob. Hronična upala zglobova pojavljuje se najčešće kod reumatizma zglobova, a udarac ili pad, na primer, mogu da izazovu akutnu upalu zglobova. U nekim  slučajevima, ipak, teško je utvrditi uzrok bolesti. Upala se manifestuje brzim punjenjem tečnosti u zglobnoj sluznici (izliva se u zglobnu čašicu). Tečnost je vodenasta, ali uglavnom gnojna.

Foto Shutterstock

Bol u zglobu može da se smanji uz pomoć prirodnih melema

Prirodni načini za smanjenje bola i upale podrazumevaju vežbanje, izbegavanje prerađene hrane (koja podstiče upalu), smanjenje stresa, prestanak pušenja i dovoljno sna. Nošenje udlage ili steznika na zahvćenim zglobovima, kao i fizikalna terapija takođe mogu da olakšaju bol i održe čoveka pokretnim i aktivnim. Riblje ulje sadrži omega 3 masne kiseline, koje mogu da smanje bol jer imaju protivupalno dejstvo. Preporučuje se da se dnevno popije jedna do dve kašičice ovog ulja na prazan želudac.

Upalu zglobova, i bol koji nastaje usled inflamacije, moguće je ublažiti prirodnim čajevima, koji se prave od biljne mešavine.

Foto: Pixabay

Čaj za upalu zglobova (1):

30 g stabljike majčine dušice

30 g stabljike pirevine
30 g korena slatke paprati
30 g borovih iglica
30 g stabljike dubčaca
20 g vrbove kore
20 g listova i cvetova vreska — plavoga cveta
20 g semena vodene trbulje
10 g listova i cvetova ruzmarina
10 g jagorčevine.

Foto Shutterstock

Čaj za upalu zglobova (2):

40 g rizom pirevine

40 g cvetova i listova hajdučke trave
20 g timijana
20 g stabljike iva trave
20 g stabljike dubčaca
20 g korena odoljena
10 g istucane bobice smreke (crne ili crvene)
10 g stabljike kilavice
10 g listova pelina.

Foto Shutterstock

Pripremanje i primena čajeva:

Čajevi se pripremaju i piju posebno. Travke treba da su dobro usitnjene i pomešane. U litar prokuvane i ohlađene vode sipati 10 g mešavine trava i ostaviti da odstoji 12 sati. Nakon toga staviti na laganu vatru da provri i kuvati jedan minut, poklopljeno. Kad se čaj ohladi, procediti ga i naliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl, pre i posle jela. Preostalu količinu od 4 dl popiti između obroka, umesto vode.

Dok se primenjuju ovi prirodni tretmani za smanjenje bola u zglobu ne preporučuje se pušenje, konzumiranje alkohola, govedina, jaki začini i masnoće životinjskog porekla. Savet je da se jede  raznovrsna i raskuvana hrana pripremljena na biljnom ulju s mnogo povrća, posebno zeleni.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

(eKlinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MUŽ ME VARA SA KUMOM Ispovest očajne žene: Morala sam da se ponašam kao da se ništa nije desilo