OTIČE VAM JEDNA NOGA: Upozorenje lekara - uzrok je tromboza

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

13. 10. 2023. u 21:00

ZA lekare je velika razlika kada im u ordinaciju uđe pacijent sa otokom obe noge i kada je otečena samo jedna noga.

ОТИЧЕ ВАМ  ЈЕДНА НОГА: Упозорење лекара - узрок је тромбоза

Foto: Shutterstock

Jer, otečene obe noge ne moraju da budu samo posledica bolesti. Donji esktremiteti po pravilu otiču trudnicama, gojaznima, kod starijih osoba koje dugo sede...A, kako u intervjuu za "Novosti" kaže doktor Dragica Stepić, vaskularni hirurg, najčešći uzrok oticanja samo jedne noge je tromboza dubinskih vena:

- Obično u tom slučaju otok naglo nastaje i brzo se širi. Što je veća dužina tromboziranog segmenta i što je viši, odnosno bliže srcu, to je oticanje izraženije. Uz manje ili više izraženu razliku u obimu u odnosu na zdravu nogu, u oboleloj nozi se javljaju se bol različitog intenziteta, povišena temperatura kože, lako ili izraženo plavetnilo kože, naglašen kapilarni crtež.

* Kako se ovo stanje leči?

- Uvođenje antikoagulantnih lekova, uz mirovanje u postelji i rasterećenje noge podizanjem stopala iznad nivoa karlice, obično dovedu do relativno brzog povlačenja ili bar značajnog smanjenja otoka. Poznato je da se oko 90 odsto venske krvi iz noge prema srcu vraća kroz duboke vene,a svega oko 10 procenata kroz površinske vene. Ukoliko se tromboza ne rekanališe potpuno i delovi dubinskih vena ostanu delimično ili potpuno zapušeni, noga će stalno oticati u manjoj ili većoj meri uvek kada bolesnik sedi, stoji ili hoda. Oticanje u tim situacijama može da spreči samo primena spoljašnje kompresije u vidu specijalnih elastičnih zavoja ili elastičnih čarapa.

* A, ako se tromb rekanališe?

- Čak i u slučaju kada se tromb u dubokoj veni potpuno rekanališe, venski zalisci mogu da budu oštećeni, skvrčeni, što prouzrokuje njihovo neadekvatno zatvaranje i omogućava prošuštanje i tok venske krvi unazad, takozvani venski refluks. Usled refluksa dolazi do prepunjavanja vena u donjem delu noge i oticanja.

Foto Nikola Skenderija

Dr Dragica Stepić

* Koji su drugi razlozi za oticanje samo jedne noge?

- I stvaranje tromba u površinskim venama može da dovede do nastanka otoka jedne noge, ali je stepen izraženosti otoka značajno manji i uglavnom lokalizovan oko trombozirane vene. Obično se tokom prvih 10 do 14 dana lečenja potpuno povuče.

* Mogu li proširene vene da budu uzrok oticanja?

- Mogu, i to je dosta čest uzrok oticanja jedne noge. Što je veći segment venskog sistema proširen oticanje je izraženije, a prisustvo i drugih faktora, poput povišene telesne težine, visoke spoljašne temperature i/ ili bolesti srca, bubrega, pluća, jetre, štitaste žlezde...samo dodatno potenciraju oticanje. Ako su proširene vene glavni uzrok oticanja noge, izlečenje se postiže operacijom vena. Postoji više tipova operacija od klasične do minimalno invazivne. Ukoliko neko nije kandidat za operaciju zbog neke teže bolesti ili nekog drugog razloga, savetuje se da redovno nosi odgovarajuće kompresivne čarape ili kompresivne zavoje.

Reumatska oboljenja

* Da li su za otok noge uvek "krivi" vaskularni problemi?

- Nisu, naravno. Otoci jedne noge mogu da budu i nevaskularnog tipa. U tom slučaju nastaju usled degenerativnih i reumatskih oboljenja zglobova, tetiva, mišića, ili usled povreda ovih struktura.

* Koji su manje učestali uzroci ovog stanja?

- Ponekad uzrok otoka jedne noge bude pritisak na vensko stablo noge u karlici ili trbuhu. Neki od razloga pritiska su anatomski, kao kod Mej-Tarnerovog sindroma, kada ilijačna arterija pritiska ilijačnu venu i otežava protok venske krvi. Do ovog pritiska može da dođe i u trudnoći, kada plod može da pritiska izraženije jednu od ilijačnih vena. Pojedini uzroci ovog stanja su patološki, kao što je pritisak na venu nekim tumorom u karlici ili trbuhu, tromboza ili obliteracija veće magistralne vene tokom ili nakon operacije, udarca, preloma, zračenj...

* Ima li nekih retkih, ali mogućih uzroka?

- U ređe uzroke oticanja jedne noge spada i pritisak aneurizmatski proširene aorte ili ilijačne, femoralne ili poplitealne arterije na odgovarajuću susednu venu. U praksi smo sretali i slučajeve rupture aneurizme aorte u venski sistem kao uzrok otoka samo jedne noge. Veći tumori mekih tkiva ili kostiju, cistične formacije nastale usled degeneratiivnih promena kuka ili kolena, na primer Bejkerove ciste, takođe mogu da pritisnu susedne velike vene i da prouzrokuju manji ili veći otok cele noge ili jednog njenog dela.

Foto: Jutjub printskrin

* Šta još od vaskularnih uzroka može da dovede do edema samo jednog donjeg ekstremiteta?

- I limfedem može da bude razlog oticanja jedne noge. Inače, limfedem je otok usled blokade ili oštećenja limfnog sistema. Može da bude urođen i tada se ispoljava od ranog detinjstva. A može da bude i stečen, usled neke bolesti, povrede, infekcije, biopsije limfnih čvorova, posle neke operacije, zračenja i sl. Sve navedeno može da ošteti ili "preseče" limfni put. U slučaju limfedema u međućelijskom prostoru se nakuplja tkivna tečnost bogata proteinima. Zbog visokog sadržaja proteina dolazi do fibroze tkiva, što dodatno blokira transport limfe i otoci postaju sve tvrđi i sve obimniji uz zadebljanje kože i progresivnu deformaciju dela ili cele noge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)