OD AMBROZIJE SE SKROZ OSULI: Kod 10 odsto alergičnih javlja i alergijski ekcem

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

14. 10. 2023. u 13:30

ZBOG alergije na ambroziju pune su ordinacije, a sve je više pacijenata koji uz respiratorene tegobe izazvane polenom ovog korova, imaju i osip na koži, koji se vraća uporno i posle primenjene terapije, a javlja se na trupu, rukama, nogama, rukama, čak i na dlanovima.

ОД АМБРОЗИЈЕ СЕ СКРОЗ ОСУЛИ: Код 10 одсто алергичних  јавља и алергијски екцем

Foto Shutterstock

Lekari kažu da se kod 10 odsto alergičnih osim respiratornih tegoba, javlja i alergijski ekcem. Doktorka Sofija Varagić Ivanović, načelnik odeljenja alergologije i kliničke imunologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevacu kaže da su ove promene na koži nekada praćene intenzivnim svrabom:

- Ospa i svrab se javljaju 24 do 48 sati nakon izlaganja polenu ambrozije. Takav osip duže opstaje na koži, vrlo je uporan i obično nestaje spontano nakon dve do tri nedelje, ali uz primenu terapije znatno brže se povlači.

Naša sagovornica upućuje da kada se govori o lečenju ovih alergija, uvek se počinje se sa izbegavanjem izlaganja polenu koliko je god to moguće. Sledeći nivo je primena lekova, ali negde oko 30 odsto pacijenata ne reaguje na medikamente pa se kod njih savetuje alergenska imunoterapija, desenzibilizacija, koja se sprovodi samo u specijalizovanim ustanovama kao što je i naš UKC Kragujevac.

- Simptomi alergije na ambroziju, a samim tim i pojava alergijskog ekcema može da se pogorša delovanjem nekih spoljnih faktora kao što su duvanski dim, jaki mirisi ili areozagađenje - kaže dr Varagić Ivanović. - Klimatske promene, takođe mogu pogoršati simptome alergije na ambroziju jer toplije vreme produžava sezonu polena ambrozije i uzrokuje stvaranje veće količine polena.

Ne češati, već mazati gel

DOKTORKA Varagić Ivanović kaže da je važno da se alergijski osip ne češe da se ne bi stvrili uslovi za bakterijsku infekciju kože. Ukoliko mnogo svrbi trebalo bi na promene mazati gel ili krem na bazi antihistaminika.

Istraživanja pokazuju da se ispoljavanje alergijske reakcije na polen ambrozije, javlja ako pacijent ima u osnovi genetsku predispoziciju, što će zajedno sa faktorima spoljašnje sredine doprineti ispoljavanju ovih reakcija. Može se ispoljiti u najranijem detinjstvu do starije životne dobi.

- Poslednjih godina u svakodnevnom ambulntnom radu se susrećemo sa sve više pacijenata koji po prvi put imaju simptome alergije disajnih puteva u periodu cvetanja polena korova, naričito ambrozije - kaže naša sagovornica. - Karakteristično je kijanje u serijama, zapušenost nosa, svrab u nosu i očima, sekrecija iz nosa, bistra, vodena, kašalj, umor, loš kvalitet sna i kod 10 odsto pacijenata alergijski ekcem nakon izlaganja polenu ambrozije.

Alergijske reakcije izazvane ovom korovskom biljkom su uzrok onoga što se danas zove bolest 21. veka, zato što broj pacijenata koji se javljaju u alergološke ambulante je u stalnom porastu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)