NEURONI ZNAČAJNI ZA DIJABETES: I hipotalamus reguliše nivo šećera u krvi

I. Kovačić

18. 09. 2023. u 18:00

GRUPA neurona koja se nalazi u hipotalamusu može da prati i reguliše nivo šećera u krvi, otkrili su istraživači sa University of Washington School of Medicine.

НЕУРОНИ ЗНАЧАЈНИ ЗА ДИЈАБЕТЕС: И хипоталамус регулише ниво шећера у крви

Foto Shutterstock

Rezultate studije, koja je otkrila da neuroni u mozgu mogu da otkriju i reaguju na promene u nivou šećera u krvotoku, objavljeni su u časopisu Diabetes.

Saznanje kako funkcioniše ovaj sistem za detekciju šećera u krvi i kako ovi neuroni funkcionišu dalo bi istraživačima i lekarima bolji uvid u to kako naši mozgovi regulišu šećer u krvi, a možda i kako da ih terapeutski ciljaju za lečenje metaboličkih bolesti poput dijabetesa i gojaznosti, naveli su u svojoj studiji naučnici sa University of Washington School of Medicine.

Već dugo znamo da mnogi neuroni mogu da detektuju šećer lokalno u mozgu. Ono što je novo, međutim, jeste dokaz da podskup neurona, koji se nalazi u hipotalamusu, može da oseti i reaguje na šećer u samom krvotoku, analogno ćelijama u pankreasu koje luče insulin, objasnio je dr Mihael Švarc, endokrinolog sa University of Washington School of Medicine i jedan od direktora UW Medicine Diabetes Institute.

U ovoj studiji, istraživači su bili u mogućnosti da prate i nivo šećera u krvi i aktivnost neurona u hipotalamusu miševa u realnom vremenu. Otkrili su da kada nivo šećera u krvi poraste, aktivnost ove podskupine neurona brzo opada. Naučnici spekulišu da ovi neuroni otkrivaju i reaguju na varijacije šećera u krvi koje prenose senzorni neuroni, koji snabdevaju vaskulaturu (umesto nivoa šećera u mozgu, koji se menja mnogo sporije), primetio je dr Švarc. Ove senzorne informacije se zatim prenose do jednog ili više neurokola koji kontrolišu nivo šećera u krvi zajedno sa pankreasom, koji proizvodi insulin za telo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDAN OD NAJBOLJIH IKADA: Ivan Miljković skoro neprepoznatljiv (FOTO)