BIĆETE BOLJE I FIZIČKI I MENTALNO: Post "na vodi" najbliži mediteranskoj ishrani (JELOVNIK)

I. K.

28. 03. 2023. u 09:50

VASKRŠNjI post koji je u toku može da doprinese da se i mentalno i fizički osećate bolje.

БИЋЕТЕ БОЉЕ И ФИЗИЧКИ И МЕНТАЛНО: Пост на води најближи медитеранској исхрани (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Kao prvo, stručnjaci za ishranu za hrišćanski post kažu da ima većinu korisnih karakteristika mediteranske ishrane, koja doprinosi sprečavanju gojaznosti, hipertenzije, povišenih masnoća u krvi, metaboličkog sindroma, dijabetes melitusa tip 2, ateroskleroze, masna jetre, depresije, erektilne disfunkcije i karcinoma.

Osim toga, posna ishrana, pre svega jelovnik "na vodi", može da olakša mnoge probavne smetnje. Namirnice bez dodatog ulja podstiču probavu, eliminišu nadutost i stvaraju veliki osećaj lakoće. Pri tome, možete i da izgubite koji suvišni kilogram, ali samo ako mudro birate šta ćete da jedete.

Posna ishrana, uz malo truda i veštine, može da bude i raznovrsna i ukusna, a svakako je zdrava u određenom vremenskom periodu.

Evo kako bi mogao da izgleda sedmični jelovnik "na vodi":

Foto Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice, šaka suvog grožđa i jedna cela banana preliveno sa malo ključale vode

Užina: šaka badema

Ručak: bareno povrće sa začinima i pečeni krompir

Večera: sendvič od integralne kifle, pečene paprike u rerni, svežeg luka i rukole

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

Doručak: kačamak (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće)

Užina: šaka kikirikija ili jedna banana

Ručak: beli pasulj na vodi

Večera: namaz od avokada i integralni hleb

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: posna pita sa pečurkama

Užina: šaka kikirikija

Ručak: čorba od praziluka i posni rižoto sa komadićima soje

Večera: kuvane leblebije u paradajz-sosu začinjeno po želji

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: hleb i mešana salata (pasulj i sveža paprika sa kiselim krastavčićima, lukom i soja sosom)

Užina: šaka indijskog oraha

Ručak: paradajz-čorba sa posnom testeninom; boranija, ali bez uljane zaprške, zgusnuti brašnom

Večera: domaći džem ili med na krišci hleba i čaj

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: salata od krompira i šargarepe na vodi

Užina: šaka oraha

Ručak: bukovača ili bareni kukuruz šećerac

Večera: senvič sa crvenom pečenom paprikom i svežim lukom

Foto: Free Images Pixabay

Subota

Doručak: ovsene pahuljice, šaka suvog grožđa i jedna cela banana preliveno sa malo ključale vode

Užina: šaka lešnika

Ručak: špageti sa kečapom i povrćem

Večera: pašteta od barenog pasulja i povrća i integralni hleb (za paštetu su vam potrebni od sastojaka pasulj, krompir, šargarepa, paštrnak, crni luk, senf, beli luk, voda, so i začini po ukusu)

Foto: Free Images Pixabay

Nedelja

Doručak: kačamak sa prepečenim susamom (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće po želji)

Užina: dva do tri brazilska oraha

Ručak: bareni grašak

Večera: namaz od avokada (izblendirati avokadao, malo limunovog soka, so i biber) i integralni hleb

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)