BIĆETE BOLJE I FIZIČKI I MENTALNO: Post "na vodi" najbliži mediteranskoj ishrani (JELOVNIK)

I. K.

28. 03. 2023. u 09:50

VASKRŠNjI post koji je u toku može da doprinese da se i mentalno i fizički osećate bolje.

БИЋЕТЕ БОЉЕ И ФИЗИЧКИ И МЕНТАЛНО: Пост на води најближи медитеранској исхрани (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Kao prvo, stručnjaci za ishranu za hrišćanski post kažu da ima većinu korisnih karakteristika mediteranske ishrane, koja doprinosi sprečavanju gojaznosti, hipertenzije, povišenih masnoća u krvi, metaboličkog sindroma, dijabetes melitusa tip 2, ateroskleroze, masna jetre, depresije, erektilne disfunkcije i karcinoma.

Osim toga, posna ishrana, pre svega jelovnik "na vodi", može da olakša mnoge probavne smetnje. Namirnice bez dodatog ulja podstiču probavu, eliminišu nadutost i stvaraju veliki osećaj lakoće. Pri tome, možete i da izgubite koji suvišni kilogram, ali samo ako mudro birate šta ćete da jedete.

Posna ishrana, uz malo truda i veštine, može da bude i raznovrsna i ukusna, a svakako je zdrava u određenom vremenskom periodu.

Evo kako bi mogao da izgleda sedmični jelovnik "na vodi":

Foto Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice, šaka suvog grožđa i jedna cela banana preliveno sa malo ključale vode

Užina: šaka badema

Ručak: bareno povrće sa začinima i pečeni krompir

Večera: sendvič od integralne kifle, pečene paprike u rerni, svežeg luka i rukole

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

Doručak: kačamak (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće)

Užina: šaka kikirikija ili jedna banana

Ručak: beli pasulj na vodi

Večera: namaz od avokada i integralni hleb

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: posna pita sa pečurkama

Užina: šaka kikirikija

Ručak: čorba od praziluka i posni rižoto sa komadićima soje

Večera: kuvane leblebije u paradajz-sosu začinjeno po želji

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: hleb i mešana salata (pasulj i sveža paprika sa kiselim krastavčićima, lukom i soja sosom)

Užina: šaka indijskog oraha

Ručak: paradajz-čorba sa posnom testeninom; boranija, ali bez uljane zaprške, zgusnuti brašnom

Večera: domaći džem ili med na krišci hleba i čaj

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: salata od krompira i šargarepe na vodi

Užina: šaka oraha

Ručak: bukovača ili bareni kukuruz šećerac

Večera: senvič sa crvenom pečenom paprikom i svežim lukom

Foto: Free Images Pixabay

Subota

Doručak: ovsene pahuljice, šaka suvog grožđa i jedna cela banana preliveno sa malo ključale vode

Užina: šaka lešnika

Ručak: špageti sa kečapom i povrćem

Večera: pašteta od barenog pasulja i povrća i integralni hleb (za paštetu su vam potrebni od sastojaka pasulj, krompir, šargarepa, paštrnak, crni luk, senf, beli luk, voda, so i začini po ukusu)

Foto: Free Images Pixabay

Nedelja

Doručak: kačamak sa prepečenim susamom (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće po želji)

Užina: dva do tri brazilska oraha

Ručak: bareni grašak

Večera: namaz od avokada (izblendirati avokadao, malo limunovog soka, so i biber) i integralni hleb

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu