NADA ZA SVE OBOLELE: Onkolozi smatraju da se u lečenju pacijenata sa karcinomom koriste sve efikasnije terapije

I. K.

06. 02. 2023. u 20:43

DIJAGNOZA raka je do samo pre nekoliko godina bila smrtna kazna, ali se medicina razvija velikom brzinom tako da danas za mnoge vrste karcinoma postoje efikasne terapije, piše The Jerusalem Post.

НАДА ЗА СВЕ ОБОЛЕЛЕ:  Онколози сматрају да се у лечењу пацијената са карциномом користе све ефикасније терапије

Institut za onkologiju i radiologiju / Foto Z. Jovanović

Povodom Svetskog dana borbe protiv raka, koji je obeležen 4. februara, novinari Jerusalem Posta razgovarali su sa direktorom onkološkog odeljenja bolnice dr Ičilov Iduom Volfom, o tome šta danas moramo da znamo o raku i šta nam budućnost nosi.

- Rak je bolest starosti, a kako stanovništvo stari vidimo sve više slučajeva raka oko nas - rekao je Volf oi dodao da je dobra stvar što su mnogi Izraelci sada svesniji i redovno rade testove za otkrivanje raka kao što su mamografija ili kolonoskopija, tako da se "rak otkriva ranije i bolje leči".

Volf je dao ohrabrujući odgovor i na pitanje o ceni koju oboleli od raka plaćaju tokom složenih tretmana poput hemoterapije.

- Kao prvo, ako ga rano otkrijemo, biće nam potrebno manje tretmana, objasnio je, a ako nam trebaju tretmani, čak i ovde već postoje velike promene u odnosu na ono što je bilo. Istina, još uvek se primenjuje hemoterapija, posebno kod raka dojke, gde uzrokuje gubitak kose i više nuspojava, ali kod drugih karcinoma smo bili u mogućnosti da dajemo mnogo manje oštre kombinacije i u nekim slučajevima prelazimo sa hemoterapije na sve vrste bioloških i imunoloških tretmana koji su mnogo lakši za pacijente, tako da apsolutno imamo uspeha.

Jedan od problema sa rakom, posebno metastatskim, je taj što ga je ponekad teško pronaći ili locirati, ali čak i na ovom polju poslednjih godina je postignut značajan napredak.

Foto: Depositphotos

- Danas već postoje testovi krvi koji se razvijaju u tom pravcu, koji mogu da otkriju zaista sitne elemente tumora u krvi, super super senzitivni testovi, koji mogu da pokažu čak i ako postoji minimalna bolest - rekao je Volf i dodao da ćemo za tri do pet godina rutinski da koristimo ove testove na zdravim ljudima.

Zasad postoje samo skrining testovi koji mogu da se urade za rano otkrivanje karcinoma.

- Ali za nekoliko godina, što nije mnogo vremena, svako od nas će otići kod lekara i uraditi krvnu sliku i saznati ima li rak u ranoj fazi - pojasnio je Volf i rekao da su u Engleskoj već započeli studiju upravo o ovom testu i planiraju da testiraju nekoliko stotina hiljada ljudi.

Prema rečima dr Volfa, oko pet odsto slučajeva raka je rezultat genetike i nasleđa, 30 do 35 odsto su mutacije uzrokovane okolinom, kao što su pušenje i izlaganje suncu, a oko 60 procenata su drugi faktori koji nemaju jasan uzrok.

Ipak kako je zaključio ovaj ugledni doktor, činjenica je da se verovatnoća za obolevanje od raka smanjuje, a šansa za oporavak povećava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a