KRVARENJE IZ NOSA ZBOG POVIŠENOG PRITISKA: Zabrinjavajuće – Kod ORL lekara sve više pacijenata sa hipertenzijom

I. K.

06. 02. 2023. u 10:50

U AMBULANTE specijalista ORL dolazi veliki broj pacijenata zbog krvarenja iz nosa (epistaksa), koje može da bude i jedan od simptoma respiratornih infekcija, ali mnogo češće je uzrokovano visokim krvnim pritiskom.

КРВАРЕЊЕ ИЗ НОСА ЗБОГ ПОВИШЕНОГ ПРИТИСКА: Забрињавајуће – Код ОРЛ лекара све више пацијената са хипертензијом

Foto: Shutterstock

Takvi pacijenti, u većini su zapravo na pogrešnom mestu, pa dijagnozu hipertenzije umesto kardiologa postavlja specijalista ORL. Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL, kaže da su ambulante pune pacijenata koji traže pomoć zbog krvarenja iz nosa:

- Epistakse uzrokovane skokom arterijske tenzije javljaju se u svim godišnjim dobima, a naročito u periodima praznika, kada je unos začinjene, slane i kalorične hrane veći, kao i unos alkoholnih pića. Tako se, hipertenzija po prvi put otkrije upravo u ORL ambulanti u koju se pacijenti javljaju zbog krvarenja iz nosa. Tada je nakon tamponade nosa neophodno da se od strane interniste ili kardiologa ordinira terapija za što efikasnije spuštanje pritiska, a pacijentu se propisuje i adekvatna antihipertenzivna terapija koju mora svakodnevno da uzima.

Naša sagovornica kaže i da postoje pacijenti koji godinama uzimaju kardiološku terapiju, ali ne mere regularno vrednosti krvnog pritiska i ne idu na redovne kontrole, tako da i oni razviju povišene vrednosti pritiska zbog kojih krvare na nos:

- Posebno teška su ona stanja u kojima pacijenti uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi, ali ne kontrolišu redovno parametre koji ukazuju na to da li su lekovi dobro dozirani ili dozu treba smanjiti ili povećati. Kada pacijent ima i povišen pritisak i produženo zgrušavanje krvi zbog lekova koje uzima, krvarenja je veoma teško zaustaviti i takvi pacijenti se najčešće hospitalizuju.

Foto: Arhiva Novosti

Doktorka Valjarević savetuje da ukoliko se desi krvarenje iz nosa, nikada ne zabacujte glavu unazad jer to dovodi do slivanja krvi niz ždrelo, što može da dovede do nadražaja sluznice želuca, zbog progutane krvi, povraćanja i dodatnog gubitka tečnosti, elektrolita kao i do veće uznemirenosti pacijenta. Budite u sedećem položaju, sa glavom nagnutom put napred. Takođe, potrebno je da se izduva sav krvavi sadržaj iz nosa, potom stegne vrh nosa prstima u trajanju od minut do dva. Hladne obloge stavljene iza vrata mogu da pomognu u zaustavljanju ili smanjenju krvarenja.

U RIZIKU DIJABETIČARI

PREMA podacima iz studija, kod oko pet odsto pacijenata sa epistaksom dolazi do smrtnog ishoda i pored svih primenjenih mera bolničkog lečenja. U većem riziku od komplikacija jesu pacijenti sa pridruženim oboljenjima - dijabetičari, pulmološki i bubrežni bolesnici, pacijenti sa oboljenjima jetre, hematološki i imunokompromitovani pacijenti.

Ukoliko je moguće, u takvim situacijama trebalo bi izmeriti krvni pritisak i popiti terapiju koju je kardiolog propisao, jer na kardiološkim izveštajima najčešće je napisano koji lek dodatno da se uzme ukoliko dođe do skoka pritiska. Pravovremena normalizacija vrednosti krvnog pritiska i posledični prestanak krvarenja iz nosa mogu da poštede pacijenta izuzetno neprijatne tamponade nosa.

Blaža krvarenja iz nosa uz dobre vrednosti krvnog pritiska mogu da se zaustave lokalnom primenom hemostatskih masti kojih ima u apotekama i kupuju se bez recepta.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna