ZA TREĆINU VIŠE PREHLAĐENE DECE: Sezona prehlada u samom startu je ove godine intenzivnija nego lane

I. K.

26. 09. 2022. u 14:00

ZA nedelju dana u Beogradu je prijavljeno 11.000 respiratornih infekcija, što je za 15 odsto više nego sedmicu ranije. Isti trend beleži se i u ostalim delovima Srbije, a epidemiolozi kažu da sada ima više respiratornih infekcija nego u ovo doba prošle godine, kada su nas od prenošenja ovih sezonskih bolesti, verovatno, štitile i maske nošene, iako ne baš masovno, zbog pandemije kovida 19.

ЗА ТРЕЋИНУ ВИШЕ ПРЕХЛАЂЕНЕ ДЕЦЕ: Сезона прехлада у самом старту је ове године интензивнија него лане

Foto: Shutterstock

Sada, iako je blizu početak školske godine, nije došlo do širenja korone u dečjoj populaciji, čega su se epidemiolozi pribojavali. Među prehlađenima, ipak je najviše dece. Oni čine čak 65 odsto svih kod kojih su registrovane respiratorne infekcije. Kod najmlađih pedijatri uglavnom registruju tipičnu prehladu gornjih disajnih puteva.

Pedijatar Danijela Velinov iz Doma zdravlja u Vranju kaže da od 40 mališana koliko pregleda u smeni, njih 30 ima respiratorne tegobe:

- Kod nas sva deca sa temperaturom prvo idu u kovid-ambulantu. Ukoliko se ispostavi da su negativni, dajemo im terapiju na osnovu nalaza laboratorije, dakle ili simptomatsku terapiju ili antibiotik - objašnjava dr Velinov.

Doktorka Velinov kaže da prehladu kod dece osim bola u grlu i curenja nosa uglavnom prati i blaga temperatura:

- Situacija je komplikovanija kod onih sa hroničnom opstrukcijom, stvaraju im se velike količine sekreta što im otežava disanje i zbog čega intenzivno kašlju. Prehlada kod mališana sa osetljivim krajnicima može da uzrokuje veoma visoku temperaturu - kaže dr Danijela Velinov.

U Beogradu je broj dece sa akutnim respiratornim infekcijama prošle nedelje povećan za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, ali se ne registruje značajnije širenje korone u ovoj populaciji. Kako navode beogradski pedijatri, dnevno se testira šezdesetak dece, a pozitivnost je 15 do 20 odsto, što je gotovo isto kao i u avgustu mesecu.

Ambulante opšte medicine pune pacijenti takođe sa respiratornim virusima, ali i stomačnim virusima i oni sa gnojnim anginama.

GRIP

Za sedam do 10 dana trebalo bi da počne i vakcinacija protiv gripa.

- U Australiji se dogodila petostruko veća aktivnost gripa nego pre korone - rekao je dr Predrag Kon, epidemiolog. - Ne znamo šta će biti i sada je vreme da se priča o prevenciji gripa, o vakcinaciji protiv gripa. Glavni meseci za vakcinaciju su oktobar i novembar i to treba iskoristiti.

Doktor Milena Turubatović, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Savski venac kaže da sve pacijente sa respiratornim tegobama prvo šalju u kovid-ambulantu, a takvih je pet do šest od ukupno 40 koliko prosečno u smeni pregleda jedan lekar:

- Tek kada isključimo infekciju virusom korona, dajemo savete o primeni simptomatske terapije da bi se omogućio siguran oporavak.

Naša sagovornica kaže da je najmasovniji simptom kod nekovid infekcija bol, grebuckanje i suvoća grla. Temperatura se retko javlja ili je blago povišena, dok je u slučaju kovida ona gotovo neizbežna.

- Od akutnih respiratornih infekcija ovih dana uglavnom obolevaju radno aktivni ljudi u dobu od 30. do 60. godine - kaže dr Turubatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024