RIZIK OD KRVNIH UGRUŠAKA U PLUĆIMA: Sve je duža lista zdravstvenih problema – posledica korona virusa

V. N.

20. 08. 2022. u 19:50

OSOBE koje su prebolele kovid imaju dvostruko veći rizik za nastanak opasnih krvnih ugrušaka u plućima, utvrđeno je u istraživanju sprovedenom u SAD.

РИЗИК ОД КРВНИХ УГРУШАКА У ПЛУЋИМА: Све је дужа листа здравствених проблема – последица корона вируса

Foto AP

Podaci stručnjaka iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je svaka peta odrasla osoba starosti od 18 do 64 godine i svaka četvrta starija od 65 godina osetila zdravstvene probleme koji bi mogli biti povezani s kovidom.

Među odraslim mlađim osobama i starijima od 65 godina najviše se povećao rizik od razvoja akutne plućne embolije ili ugruška u plućnoj arteriji, kao i respiratornih simptoma poput hroničnog kašlja ili otežanog disanja.

Studija se temelji na podacima za više od 350.000 pacijenata obolelih od kovida i 1,6 miliona ljudi iz kontrolne grupe koji nisu imali dijagnostikovan kovid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo