KOD DERMATOLOGA I ZBOG – VRUĆINA: Koža se zbog znoja lako upali i ojede, a preventiva je jednostavna

I. Kovačić

15. 08. 2022. u 09:50

POJAČANO znojenje, gojaznost, loša higijena i neregulisan nivo šećera u krvi najčešći su uzroci koji dovode do upale i ojeda kože - intertriga.

КОД ДЕРМАТОЛОГА И ЗБОГ – ВРУЋИНА: Кожа се због зноја лако упали и оједе, а превентива је једноставна

Foto: Shutterstock

Ovo površno zapaljenje pregibnih površina između dojki, butina i trbušnih nabora, koje nastaje kao posledica iritacije usled povišene temperature, trenja, vlage, raskvašavanja i raskiseljavanja kože i loše ventilacije u pomenutim zonama, mora da se leči jer može da dovede do produbljivanja infekcije i posledično do sepse.

Docent dr Jelena Stojković Filipović, dermatolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da bi intertriga najviše trebalo da se čuvaju oboleli od dijabetesa:

- Njima se intertrigo javlja i na stopalima i između prstiju i lako može da dovede do ozbiljnih komplikacija - upozorava dr Stojković Filipović.

Intertrigo je latinski naziv nastao od reči inter (između) i terere (trljati), što veoma dobro objašnjava prirodu ove pojave.

- U početku, intertrigo se manifestuje kao crvenilo, često praćeno svrabom i peckanjem - kaže naša sagovornica. - Crvenilo može da bude različitog intenziteta sa sekundarnim promenama, a može da napreduje do ozbiljnije upale sa pojavom rascepljene kože, njenog vlaženja i curenja limfe.

PREVENTIVNO KREME S CINKOM

DA bi se pojava intertriga sprečila, osnovno je često tuširanje i sušenje kože mekanim pamučnim peškirom. Od pomoći može da bude i primena pastoznih krema koje se sastoje od rastvora aluminijum-acetata, cink-oksida i petrolatuma, jer smanjuju trenje i iritaciju kože. Nošenje široke odeće od prirodnih materijala i rad u klimatizovanom prostoru takođe su dobra prevencija. Koliko god da je koža očišćena, neohodno je da se kožni nabori stalno održavaju suvim. U tome od pomoći može da bude i stavljanje tkanine, maramice i gaze u nabore kože, kao i korišćenje talka ili drugih pudera za apsorbovanje vlage.

Doktorka Stojković Filipović kaže da se intertrigo javlja i kod dece i kod odraslih, a najčešće oko dojki, na trbušnim naborima i između anusa i genitalija:

- Bebe i novorođenčad su takođe skloni razvoju promena u pregibima vrata, zbog njegove kratkoće, savijenog držanja i slinavljenja - navodi dr Stojković Filipović.

Kada se koža zbog znoja i trenja upali, lako je napadaju bakterije i gljivice.

- Sekundarna infekcija kože ovim patogenima je veoma česta komplikacija intertriga - kaže naša sagovornica. - Najčešća sekundarna infekcija uzrokovana je razmnožavanjem kandide. Međutim, i drugi mikroorganizmi mogu da se razvijaju na ovako izmenjenoj koži. To su gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, kao i druge gljivice i virusi. U težim slučajevima intertriga, infekcija može biti složenija i uključivati i sojeve bakterija otporne na antibiotike.

Foto: Shutterstock

Lečenje ovog zapaljenja zbog više faktora koji utiču na njega za dermatologe često predstavlja izazov.

- Kod većine pacijenata dovoljna je lokalna primena antibiotika i antimikotika dva puta dnevno do povlačenja osipa, optimalno dve nedelje - objašnjava dr Stojković Filipović. - Sistemski antigljivični lekovi su opcija kod upornih gljivičnih infekcija. Kortikosteroidi za lokalnu upotrebu se mogu primeniti zbog antizapaljenskog efekta, ali to nije uvek neophodno.

BONUS VIDEO - SPREJ PROTIV KOMARACA: Napravite domaći sprej protiv komaraca i rešite se muka tokom leta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a