AMBROZIJA JE U "OFANZIVI": Alergični oprez, sutra počinje najgori period, evo kad ima najviše polena!

I. K.

14. 08. 2022. u 09:50

RASTE broj polenovih zrna ambrozije u vazduhu. Granična vrednost postavljena je na 30 u kubnom metru vazduha, a očekuje se da će ta granica za koji dan da bude probijena, naročito ako dođe do pada spoljne temperature.

АМБРОЗИЈА ЈЕ У ОФАНЗИВИ: Алергични опрез, сутра почиње најгори период, ево кад има највише полена!

Foto: Shutterstock

Zato alergolozi apeluju da je krajnji rok da se počne sa terapijom.

Rukovodilac monitoringa alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Mirjana Mitrović kaže da se najjači "napad" ambrozije očekuje od 15. avgusta do 15. septembra.

- Dakle, za nepuna dva dana očekujemo vrlo visoke koncentracije njenog polena. Godinama pratimo aktivnost ambrozije i već imamo dovoljno iskustva u procenama kada će da bude najkritičnije. Naravno, puno zavisi od vremenskih prilika. Ona bi već dostigla prekogranične vrednosti, ali u tome su je sprečile velike vrućine. Čim padne temperatura, oni koji su alergični počeće da ispoljavaju simptome.

U terapiji alergijskog rinitisa na ambroziju pomažu antihistaminici i kortikosteroidi. Određenom broju pacijenata pomažu samo antihistaminici, dok oni koji imaju izraženije simptome moraju da koriste i kortikosteroide.

Foto Shutterstock

- Najveće vrednosti svih polena, pa i ambrozije, jesu u prepodnevnim časovima kada je blago toplo i vetrovito - kaže Mirjana Mitrović. - Vetar pomaže raspršivanju polena, koji leti i više od 100 kilometara od mesta izvora. Zbog toga se, osobama koje su alergične, ne preporučuje izlazak u prirodu u tom delu dana.

Inače, zrno ambrozije ima 50 alergenih svojstava koja izazivaju razne tegobe. One mogu biti lakše, poput curenja nosa, ali i mnogo neprijatnije, kao što su otežano disanje, bol u grudima i gušenje, malaksalost organizma, koje u pojedinim situacijama potpuno onemogućavaju normalno funkcionisanje.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024