SALO NA STOMAKU ZBOG KORTIZOLA: Metabolički disbalansi - Otkrijte koji hormon je kriv za vašu gojaznost

V. N.

14. 08. 2022. u 19:50

TALOŽENjE viška kilograma na određenim delovima tela ne zavisi samo od tipa građe već i od hormona.

САЛО НА СТОМАКУ ЗБОГ КОРТИЗОЛА: Метаболички дисбаланси - Откријте који хормон је крив за вашу гојазност

Foto Shutterstock

Na primer, ukoliko imate izražen stomak, a noge i ruke su vam relativno mršave, znajte da hormoni imaju ozbiljnu ulogu u ovome.

Poznavanje hormonalnog statusa je vrlo važno u procesu postizanja idealne telesne težine, jer svaki organizam različito reaguje upravo iz ovog razloga. Bitnu ulogu ima i starost, jer se sa starenjem menja i hormonalni stauts organizma.

U svakom slučaju, pre nego što se "bacite" na dijetu potražite savet endokrinologa, a evo kako pojedini hormoni utiču na taloženje kilograma.

 

Velika zadnjica i široke butine - estrogen

Previše estrogena može da uzrokuje gomilanje masti na zadnjici i butinama. Te masne ćelije proizvode više estrogena, a zauzvrat se skladišti više naslaga. Ispijanje previše alkohola čini da jetra ne može da očisti estrogen iz krvi. Hranljivi sastojci, recimo u brokoliju, regulišu jetrene enzime. Ograničite meso i kafu, s obzirom na to da oni opterećuju jetru.

Salo na stomaku - kortizol

Telo reaguje na stres pojačanim lučenjem hormona kortizola, koji oslobađa energiju za borbu, a ona dolazi u obliku masti i glukoze, koje se skladište u središnjem delu tela, blizu jetre. Zato, pronađite mehanizme za opuštanje. Jedite manje obroke više puta na dan, da bi nivo šećera bio stabilan. Preporučuju se namirnice niske glikemijske vrednosti, kao što su jabuke, hleb od žitarica celog zrna i indijski orasi. Nemojte da trčite ili naporno vežbate duže od 45 minuta jer i to podstiče proizvodnju kortizola.

Foto: Jutjub printskrin

Otečeni skočni zglobovi -progesteron

Naduti skočni zglobovi često su rezultat zadržavanja tečnosti, što može da bude uzrokovano nedostatkom progesterona. Progesteron deluje kao diuretik, ispirajući višak tečnosti iz tela. Hrana bogata vitaminom E može da podstakne proizvodnju progesterona. To uključuje semenke suncokreta i puter od kikirikija. Smanjite unos natrijuma, jer je to ključ u regulisanju krvnog pritiska i nivoa tečnosti u nogama i zglobovima. Izbegavajte prerađenu hranu kao što su gotovi obroci.

Naduveno lice -tiroksin

Otečeno lice i vrat mogu biti rezultat premalo tiroksina, hormona koji proizvodi štitasta žlezda. Neaktivna štitnjača usporava metabolizam, što može da uzrokuje nadutost. Preporučuje se uzimanje dodataka selena, koji pomaže telu da efikasnija koristi tiroksin. Ako puno sedite, sedite uspravno i pravite pauze. Ako primetite da ste izuzetno umorni i da se neobjašnjivo gojite, obratite se lekaru.

Masne naslage na nadlakticama - testosteron

Ljudsko telo proizvodi hormon koji se naziva DHEA (dehidroepiandrosteron), koji se pretvara u testosteron. DHEA pomaže u izgradnji mišićne mase. Kada nivo testosterona padne previše nisko, mišićna masa može da bude zamenjena masnoćom. To je najočiglednije na gornjem delu ruku, koje imaju velike mišiće. Nivoi testosterona kod žena opadaju s godinama - vrhunac im je u dvadesetim, a do menopauze padnu na pola. Ali određena hrana pomaže. Konzumirajte više proteina, kao što su riba, jaja i orašasti plodovi. Cink, magnezijum i vitamin B6 takođe podstiču proizvodnju testosterona.

Naslage na leđima - hormon rasta

Prstenovi koji se prelivaju preko pozadine grudnjaka kod žena mogu biti tu zbog niskih nivoa hormona rasta (HGH). Tokom noći, ženska hipofiza otpušta hormon rasta, koji stimuliše masne ćelije da oslobađaju energiju za oporavak telesnih tkiva. Premalo HGH i masnih ćelija ne primaju poruku da pretvore masnoću u energiju. Studije pokazuju da odrasle osobe kojima nedostaje HGH često imaju visok procenat telesne masti, naročito na leđima. Da biste poboljšali hormon rasta, spavajte dovoljno jer se ovaj hormon kod odraslih osoba ispušta samo noću.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a