TRI VEŽBE PROTIV BOLA U LEĐIMA: Uz jače mišiće zaboravite na lekove

V. N.

28. 07. 2022. u 20:50

KADA u leđima "stegne" jak bol, odmah se poseže za lekovima i injekcijama protiv bolova.

ТРИ ВЕЖБЕ ПРОТИВ БОЛА У ЛЕЂИМА: Уз јаче мишиће заборавите на лекове

Foto Shutterstock

Međutim, činjenica je da ovi medikamenti pomažu kratkotrajno, odnosno do sledećeg trenutka kada ne možemo da se ispravimo ili savijemo.

Za dugoročno rešenje protiv bola u leđima stručnjaci savetuju vežbe koje jačaju muskulaturu oko kičmenog stuba. U tu svrhu postoji veći broj vežbi. Zato bi najbolje bilo da se o izboru vežbi posavetujete sa stručnjakom, koji će da vam kaže koja vrsta aktivnosti najefikasnije može da vam pomogne u otklanjanju ovog zdravstvenog problema.

Sledeće tri vežbe koje efikasno otklanjaju bol u donjem delu leđa osmišljenene su tako da angažuju sve važne mišiće potrebne za poboljšanje stabilnosti kičme. Na početku vežbanja, svaku od vežbi ponavljajte po pet puta. Zatim uradite svaku od vežbi po tri puta, a u poslednjem krugu uradite samo po jednu vežbu.

Kada uđete u rutinu, možete da povećate broj ponavljanja kojima započinjete svaku vežbu, ali nastavljajte da sledite silazni obrazac. Potrebno je da izvodite ove vežbe dva ili tri dana u nedelji, može i pre nekog treninga, a zatim, posle nekog vremena, možete da ih izvodite i svaki dan.

* * * * * * * *

Prva vežba

Lezite na leđa. Ispružite jednu nogu ravno na pod. Savijte koleno druge noge tako da vam je stopalo ravno oslonjeno na pod. Stavite ruke ispod donjeg dela leđa kako biste održali prirodni luk kičme. Na izdisaju podignite glavu, ramena i grudi sa poda, kao da su svi povezani (odmičete se od poda tek toliko da osetite napetost u svojim mišićima.) Ne savijajte donji deo leđa, zavucite bradu ili pustite da se glava nagne unazad. Zadržite se u tom položaju 10 sekundi, a zatim se polako spustite. Uradite pet ponavljanja, a zatim promenite položaj nogu i ponovite redosled kako biste dovršili vežbu.

* * * * * * * *

Treća vežba

Spustite se na pod oslonjeni na šake i kolena. Podignite levu ruku i izvucite je ispruženu napred što je više moguće, dok istovremeno podižete desnu nogu i ispružate je ravno iza tela. Podignutu ruku i nogu držite paralelno sa podom. Uverite se da kukovi nisu nagnuti u jednu stranu. Zadržite se u tom položaju do 10 sekundi, a zatim se vratite u početni položaj. Ponovite položaj pet puta, a zatim pređite na drugu ruku i nogu i ponovite vežbu.

* * * * * * * *

Druga vežba

Lezite na bok, gornji deo tela neka vam bude oslonjen na ruku, podlaktica na podu, a lakat ispod ramena. Stavite ruku koja vam je slobodna na vrh kuka. Povucite stopala unazad, tako da kolena budu pod uglom od 90 stepeni. Podignite kukove od poda tako da budu u ravni sa ostatkom tela i držite do 10 sekundi. Pokušajte da održite ravnu liniju od glave do kolena. Polako spustite kukove nazad na pod. Ponovite ovu vežbu pet puta, a zatim se okrenite na drugu stranu i ponovite vežbu.

BONUS VIDEO -  Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)