UŽIVAJTE U HRANI, ALI UMERENO: Upozorenje stručnjaka - prejedanje može da dovede i do pojave karcinoma!

V. N.

25. 04. 2022. u 20:20

ČESTO su ljudi hedonisti, a posebno kada je reč o hrani. Međutim, problem nastaje kada se sa hranom pretera.

УЖИВАЈТЕ У ХРАНИ, АЛИ УМЕРЕНО: Упозорење стручњака - преједање може да доведе и до појаве карцинома!

Foto: Free Images Pixabay

Prema rečima dr Dragana Gunjića, hirurga, osim što izaziva trenutnu nelagodnost izazvanu velikom količinom hrane u želucu usled pritiska na okolne organe, posebno srce, od koga ga deli dijafragma, prejedanje može da izazove odložene i trajne posledice.

- Prejedanje podrazumeva unošenje veće količine hrane od one koja može biti svarena. Ta nesvarena hrana duže vreme se zadržava u želucu, produkuje veću količinu gasa, a sam želudac luči veću količinu hlorovodonične kiseline. Ovo dovodi do efekta nadutosti i izaziva gorušicu, odnosno vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak. Veća količina unete hrane, odnosno kalorija koje nisu iskorišćene, dovodi do nakupljanja masti u organizmu i gojaznosti. Sve ovo je preduslov za razvoj dijabetesa - naglašava dr Gunjić.

Gojaznost u kombinaciji sa refluksnom bolešću značajan je faktor rizika za nastanak karcinoma jednjaka, ističe naš sagovornik.

Foto N. Skenderija

- Karcinom debelog creva učestaliji je kod gojaznih osoba. Nakupljanje masti u krvnim sudovima dovodi do arterijske hipertenzije i koronarne bolesti. Ovo su samo neke od posledica prejedanja. Neke od njih samo utiču na kvalitet života (nadutost, poremećaj spavanja...), dok druge predstavljaju ozbiljan ugrožavajući faktor po zdravlje - kaže dr Gunjić.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)