ŠEST RAZLOGA DA NE IZBACUJETE MASTI IZ TANJIRA:I tokom dijete ishrana mora da bude uravnotežena

V. N.

09. 04. 2022. u 13:05

MASTI u ishrani imaju lošu reputaciju, ali vas i preporuke da ih svedete na minimum ili čak i potpuno izbacite, takođe, vode na loš put.

ШЕСТ РАЗЛОГА ДА НЕ ИЗБАЦУЈЕТЕ МАСТИ ИЗ ТАЊИРА:И  током дијете исхрана мора да буде уравнотежена

Foto Shutterstock

Jer, telo ne može dobro da funkcioniše bez masti. Zbog njih, uprkos onome što ste možda čuli, nećete biti gojazni sve dok ih jedete umereno. Zapravo, masti su suštinski deo uravnotežene ishrane.

Ako ne unosite dovoljno masti to će ometati mnoge biološke procese i može dovesti do zdravstvenih problema.

Nisu, ipak, sve vrste masti poželjne. Uvek bi trebalo da birate dobre masti koje sadrže maslinovo ulje, orasi, lešnici, kao i neke vrste ribe - tuna, losos, haringa... Ove masti snižavaju nivo lošeg holesterola (LDL) i pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem.

Loše masti se nalaze u hrani kao što je crveno meso, jaja, puter, margarin, mlečni proizvodi - tvrdi punomasni sirevi, pavlaka, sladoled. Loše masti podižu nivo lošeg holesterola, uzrokuju dijabetes, gojenje, bolesti srca i krvnih sudova, a mogu biti i kancerogene. I neka biljna ulja, kao što su kokosovo ili palmino, sadrže zasićene masne kiseline, pa ih treba izbegavati.

Trans - masne kiseline (parcijalno hidrogenizovana ulja) se nalaze uglavnom u prženoj prerađenoj hrani kao što je pomfrit, ali ih ima i u keksu, brzoj hrani... Transmasti su veštački stvorene u laboratoriji kako bi se pronašla jeftinija alternativa za puter. One ne samo da podižu nivo lošeg holesterola (LDL) i snižavaju nivo dobrog holesterola (HDL), nego mogu biti i kancerogene. Ne treba ih konzumirati čak ni u minimalnim količinama.

One zdrave masnoće koje su vam potrebne svakodnevno u ishrani u umerenim količinama važne su za sledeće procese u organizmu:

Foto Shutterstock

Apsorpcija vitamina

Vitamini A, D, E i K su rastvorljivi u mastima, što znači da ih telo može apsorbovati samo kada ih konzumirate zajedno sa mastima. Nedostatak masti u ishrani može uzrokovati nedostatak ovih vitamina, što može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Zdravlje mozga i očiju

Omega-3 masne kiseline eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) pomažu u održavanju zdravlja mozga, centralnog nervnog sistema i mrežnjače. Telo ne proizvodi ove masne kiseline i možete ih dobiti samo iz ishrane.

Rast ćelija

Masnoća obezbeđuje strukturu spoljašnjoj membrani svake ćelije u telu, ali i izgradnju membrana nerava, reguliše zgrušavanje krvi, kretanje mišića i borbu protiv upala u organizmu.

Zarastanje rana

Esencijalne masne kiseline igraju ključnu ulogu u zarastanju rana i zgrušavanju krvi.

Foto Shutterstock

Izvor energije

Svaki gram masti koji konzumirate obezbeđuje vam oko devet kalorija energije. Poređenja radi, svaki gram ugljenih hidrata ili proteina daje samo četiri kalorije energije.

Proizvodnja hormona

Telu su potrebne masti u ishrani da bi proizvodilo specifične hormone, uključujući polne hormone testosteron i estrogen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili