PERSPEKTIVE ORGANSKE PROIZVODNJE RAZMATRANE NA 91. MEĐUNARODNOM POLJOPRIVREDNOM SAJMU: Neophodni savetodavci kao i pomoć u plas

Z. GRUMIĆ

22. 05. 2024. u 15:52

ORGANSKA poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji ima budućnost ali da bi proizvođači bili zainteresovaniji za tu vrstu delatnosti potrebna je intenzivnija podrška državnih organa, lokalnih samouprava, stručnih službi i drugih institucija, istaknuto je danas na jednoj od mnogobrojnih tribina 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

ПЕРСПЕКТИВЕ ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ РАЗМАТРАНЕ НА 91. МЕЂУНАРОДНОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ САЈМУ: Неопходни  саветодавци као и помоћ у плас

Z. Grumić

To se ne odnosi samo na budžetsku podršku u vidu namenskih bespovratnih sredstava ili različitih subvencija, nego i na stvaranje uslova koji bi omogućili efikasnije zasnivanje proizvodnje i prodaju proizvoda.

- Pojedini gradovi i opštine, poput Novog Sada, Zrenjanina, Kanjiže i Novog Kneževca već duže finansijski pomažu organskim proizvođačima, pa stoga predlažemo resornom ministarstvu i pokrajinskom sekretarijatu da preporuče i drugim lokalnim samoupravama da odvajaju određena sredstva i za taj vid proizvodnje – istakla je Snježana Mitrović iz Subotice, predstavnica „Terasa“, najstarijeg domaćeg udruženja u organskoj proizvodnji.

Napominjući da je tim proizvođačima veliki problem savetodavstvo, ona je predložila da bi trebalo dodatno edukovati stručnjake, pre svega one mlade u poljoprivrednim stručnim službama, koji bi bili specijalisti za organsku proizvodnju.

Ključni problem proizvođača svakako je plasman njihove robe na tržište jer se mnogo toga uvozi pa je poprilično teško pronaći kupce.

- Da bismo razvili domaće tržište ovih proizvoda, predložili smo da se omogući uvođenje organske hrane u gerontološke centre, predškolske ustanove, bolnice, za početak barem jedan dan u sedmici. To bi lokalne samouprave trebalo da podstiču – dodala je Mitrovićeva.

I Gordana Šoškić iz Taraša kod Zrenjanina, čija se porodica već 17 godina bavi organskom proizvodnjom, smatra da je plasman proizvoda velika poteškoća i predlaže da država pritekne u pomoć tako što bi omogućila da najmanje 30 odsto organske hrane u trgovinama budu domaći proizvodi.

Sanja Kuzmanović, proizvođač organskog povrća iz Čeneja, naglasila je da je veoma važno održati visok kvalitet proizvodnje ali se požalila da je teško obezbediti radnu snagu neophodnu za tu vrstu poljoprivredne delatnosti.

Učestvujući u diskusiji, direktor sertifikacione kuće „OCS“ u Subotici Nenad Novaković je najavio da bi uskoro trebalo da bude donet novi Zakon o organskoj proizvodnji, koji će biti usaglašen sa odgovarajućom evropskom regulativom u toj oblasti što će proizvođačima umnogome olakšati rad.

- Dozvole za upotrebu konvencionalnog semena u organskoj proizvodnji do sada je izdavalo resorno ministarastvo a ubuduće to će činiti sertifikaciona kuća, tako da će biti znatno jednostavnije – objasnio je Nikolić podsetivši da je vođenje neophodne dokumentacije u toj proizvodnji obavezno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi