VEŽBAMA PROTIV BOLOVA I NESANICE: Dovoljno je 20 minuta dnevno, a deluju kao analgetik (FOTO)

V. N.

07. 02. 2022. u 09:50

FIZIČKA aktivnost pomaže protiv bolova, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Arizoni. Štaviše, tokom studije je utvrđeno da vežbanje podjednako efikasno smanjuje bol u zglobovima i telu kao i analgetici.

ВЕЖБАМА ПРОТИВ БОЛОВА И НЕСАНИЦЕ: Довољно је 20 минута дневно, а делују као аналгетик (ФОТО)

Foto Shutterstock

Činjenica je da lekovi brže deluju od efekata fizičke aktivnosti, ali kada se u obzir uzmu nuspojave medikamenata, korist ide u prilog vežbanju.

Tokom istog istraživanja ustanovljeno je i da redovna fizička aktivnost može da pomogne i protiv nesanice. Analiza koje je obuhvatila grupu starijih žena sklonih nesanici pokazalo je da im se san znatno popravio od kada su počele da vežbaju.

Osim što dosta znači za dobar san i otklanja bol, vežbanje je korisno i za prevenciju brojnih bolesti, objavio je British Medical Journal. U istraživanje je bilo uključeno 339.274 ispitanika, a rezultati su pokazali da se vežbanje pokazalo delotvornijim nego lekovi za smanjenje smrtnog ishoda od moždanog udara.

Ove tri vežbe vremenom mogu da vam pomognu i protiv bolova, i protiv nesanice.

Iskorak

Raskoračni stav, stopala su blago razmaknuta. Ruke su opuštene pored tela, a u svakoj držite teg od 0,5 kilograma ili malu flašu napunjenu vodom. Napravite iskorak unazad i podignite ruke visoko iznad glave. Postepeno se vratite u početni položaj i ponovite vežbu sa drugom nogom. Radite iskorake unazad naizmenično dok sa svakom nogom ne uradite 10 ponavljanja.

Printskrin

Čučanj

Raskoračni stav sa stopalima u širini ramena. Ispružite ruke ispred sebe, a gornji deo tela lagano nagnite napred. Brojeći do četiri, polako se spuštajte kao da želite da sednete na stolicu. Zadržite se sekundu u tom položaju. Polako se vraćajte u početni položaj brojeći do dva. Vežbu ponovite u dve serije po 10 čučnjeva, uz jednominutnu pauzu. Pazite na držanje gornjeg dela tela, a kolenima ne prelazite vrhove prstiju pri spuštanju.

Printskrin

Trbušnjaci

Ležeći na podu sa blago savijenim nogama i rukama oslonjenim na potiljak podižite lopatice, dok donji deo leđa treba da ostane oslonjen na podlozi. Ponovite vežbu 10 puta. Posle 30 sekundi odmora, podižite opružene noge od podloge dok ne dođu pod ugao od 90 stepeni. Uradite 10 ponavljanja pa napravite pauzu. Ponovo savijte noge i podižite samo lopatice od podloge, ali ovom prilikom laktom težite ka suprotnom kolenu. Vežbu radite naizmenično po 10 ponavljanja u svaku stranu.

BONUS VIDEO  - Katarina Živković ostavlja bez daha u teretani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)