CVEKLA JAČA KRV I IMUNITET: Redovna konzumacija ovog povrća uklanja toksine iz organizma

V. N.

20. 12. 2021. u 14:16

DOBAR imunitet i krvna slika prva su odbrana od brojnih infekcija i bolesti. Da biste ih održali na zadovoljavajućem nivou, jedite cveklu.

ЦВЕКЛА ЈАЧА КРВ И ИМУНИТЕТ: Редовна конзумација овог поврћа уклања токсине из организма

Foto Shutterstock

Razlog zašto se cvekla preporučuje anemičnim osobama je taj što ima visok sadržaj antocijanina koji utiče da ovo povrće bude mrkocrvene boje, a antocijanin štiti eritrocite i čini da krvni sudovi budu elastičniji pa samim tim i utiče da srce bolje pumpa krv. Adenin, koji je takođe sadržan u cvekli održava visoku koncentraciju leukocita, koji su ključni za jak imunitet.

Zahvaljujući antioksidansima, redovna konzumacija cvekle uklanja toksine iz organizma, a snižava i holesterol. Osim toga, ovo povrće pomaže u normalizaciji menstrualnog ciklusa, jačanju kostiju i zglobova, poboljšanju aktivnosti kardiovaskularnog sistema, obnavljanju ćelija jetre, poboljšanju vida...

Hemijski sastav cvekle je takav da može da snizi krvni pritisak i smanji rizik od cerebralnih i kardioloških oboljenja.Prirodni nitrati kojih u cvekli ima u izobilju oksidiraju kada se pomešaju sa krvlju, stvaraju azotni oksid koji širi krvne sudove i povećava nivo kiseonika u krvi.

Ukoliko cveklu uvrstite u svakodnevni meni, možete sprečiti starenje ćelija i pojavu malignih tumora. Redovnim konzumiranjem soka od cvekle možete da se rešite akni i bubuljica koje su produkt toksina u krvi.

Sirova ili kuvana?

Tokom kuvanja količina vitamina C, kao i B5 i B9 u cvekli se smanjuje gotovo na nulu.

Osim toga, sveža cvekla ima manje kalorija i nešto manje jednostavnih ugljenih hidrata, pa je onima koji brinu o liniji bolje da izaberu ovu opciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LEGLA NA HAUBU AUTA U POKRETU: Snimak iz Beograda zaprepastio mreže (VIDEO)