SA VAKCINOM KARCINOM MATERICE UPOLA REĐI: Dr Mirjana Anđelić, o značaju imunizacije protiv HPV

I. Kovačić

24. 12. 2021. u 11:11

U ZEMLjAMA koje imaju obuhvat HPV vakcinom veći od 80 odsto, infekcije humanim papiloma virusom (HPV) smanjene su takođe za 80 odsto, a obolevanje od karcinoma grlića materice je prepolovljeno.

СА ВАКЦИНОМ КАРЦИНОМ МАТЕРИЦЕ УПОЛА РЕЂИ: Др Мирјана Анђелић, о значају имунизације против ХПВ

Doktor Mirjana Anđelić, Foto: privatna arhiva

U Australiji, gde je najveći procenat vakcinisane dece, recimo, od ovog karcinoma oboli šest od 100.000 žena, a u Srbiji čak 24! Stručnjaci veruju da će se ova nacionalna statistika, uvođenjem HPV vakcinacije,  o trošku države, svakako popraviti, ako  vakcinacija bude obuhvatila visok procenat dečaka i devojčica.

Ova vakcina u našoj zemlji dostupna je od 2007. godine, ali je bila samofinansirana.

Daje se dečacima i devojčicama u uzrastu od devet do 19 godina, u svakom slučaju pre prvog seksualnog odnosa. Dosad je primenjeno svega oko 2.000 doza.

U intervjuu za "Novosti" dr Mirjana Anđelić, međunarodni stručnjak za dečju i adolescentnu ginekologiju od 2004. godine, i jedan od osnivača Udruženja za dečju i adolescentnu ginekologiju Srbije, kaže da je u proteklih 15 godina, koliko se HPV vakcina primenjuje u SAD i zapadnoevropskim zemljama, dato oko 135 miliona doza:

- U Srbiji je dostupna četvorovalentna vakcina. Njena efikasnost je 90 do 100 odsto, što je potvrđeno u velikom broju studija. To znači da gotovo potpuno sprečava karcinom koji bi nastao nakon infekcije HPV virusom tipa 16 ili tipa 18. Ova dva tipa HPV virusa odgovorna su za 78 odsto svih karcinoma uzrokovanih HPV. Infekcija ovim tipovima virusa, međutim, uzrok je i drugih vrsta raka: u 75 odsto slučajeva karcinoma završnog dela debelog creva, i u čak 95 odsto karcinoma stidnice i vagine.

Ima li neželjenih reakcija na ovu vakcinu?

- U Japanu je 2012. godine počela ozbiljna kampanja i za dve godine vakcinisano je oko 80 odsto populacije uzrasta od 12 do 15 godina. Međutim, ovaj trend je ubrzo prekinut zbog afere oko sukoba interesa i neadekvatnog praćenja neželjenih efekata, pa su mnoge bolesti koje su koincidirale sa vakcinacijom dovedene u vezu sa vakcinom. Epilog toga je da je u Japanu ovo cepivo počelo da se izbegava, tako da je procenat vakcinisane dece ovog uzrasta sada svega jedan odsto. Zbog toga je došlo do porasta učestalosti obolevanja. Japan je sada među državama sa visokom incidencom karcinoma grllića materice, sa 19 obolelih na 100.000 žena.

Kakve su još posledice?

- Eksperti SZO procenjuju da je u Japanu do sada umrlo više od 10.000 žena zbog pogrešne vakcinalne politike i pada stope vakcinisanih. Vakcina je i dalje dostupna o trošku države za uzrast od devet do 26 godina, ali zbog pogrešne vakcinalne politike, procenat vakcinisanih je neznatan.

Koje su dosad najteže uočene nus pojave cepiva?

- Najozbiljnija neželjena pojava je teška alergijska reakcija koja se javlja u 2,6 slučaja na 100.000 vakcinisanih. Ostale neželjene reakcije su privremene: bol i otok na mestu uboda, glavobolja, temperatura, slabost i umor. One traju dva do tri dana i ne ostavljaju posledice.

Da li se HPV vakcina širom sveta daje po istoj šemi?

- Vakcina se primenjuje po šemi koju preporučuju proizvođač, SZO i nacionalna stručna tela, i ta šema je uniformna. Razlika je u broju doza: u nekim zemljama uvek se daju tri doze, a u nekim, među kojima je i Srbija, za mlađe uzraste od devet do 14 godina, daju se dve doze. Ako potpuna vakcinacija podrazumeva tri doze, druga se daje dva meseca posle prve, a treća šest meseci nakon prve. U uzrastu do 14 godina, za koji neke zemlje kao i mi daju dve doze, razmak između prve i druge je šest meseci.

Zašto je HPV vakcina namenjena i devojčicama i dečacima?

- Muška populacija takođe oboleva od karcinoma koji uzrokuju HPV, ali i prenose ovaj virus partnerkama. Vakcina štiti, kako od tipa 16 i 18, koji najčešće izazivaju prekancerozne lezije i karcinome ano-genitalne regije, ali i usne duplje, ždrela i glasnica, tako i od tipova HPV šest i 11, koji su odgovorni za 90 odsto slučajeva polnih bradavica (kondiloma).

Kakva su vaša iskustva, koliko su roditelji zainteresovani za ovo cepivo?

- Obrazovani i dobro informisani roditelji su po pravilu zainteresovani. Dobra stvar je da deca koja nisu vakcinisana do 16. godine mogu da se vakcinišu bez pristanka roditelja, kao što mogu da donesu i druge odluke u vezi sa svojim zdravljem kada napune 16 godina. Ako do tada nisu imali polne odnose, efikasnost vakcine će biti i dalje odlična.

Da li je stupanje u polne odnose pre vakcine kontraindikacija za njenu primenu?

- Ako su već do 16. godine imali polne odnose, postoji mogućnost da su se već zarazili sojevima koji se nalaze u vakcini. Ali, i tu postoji znatan benefit za te mlade ljude.

Dakle, adolescente ne bi trebalo sprečavati da prime HPV vakcinu iako su seksualno već aktivni. Ne treba raditi PCR testove pre vakcinisanja polno aktivnih adolescenata.

Od čega roditelji zapravo zaziru?

- Plaše se da njihova deca vakcinacijom dobijaju "dozvolu za seks". To, naravno, može i tako da se protumači, ali samo ako uz vakcinaciju ne napreduje i zdravstveno prosvećivanje. I roditeljima i pacijentima mora da bude kristalno jasno da vakcinacija ne oslobađa osobu od redovnih pregleda, pre svega ginekološkog pregleda, redovnog PAPA brisa i kolposkopije. Razlog je jednostavan, jer postoje i drugi HPV tipovi koje ne pokriva vakcina. Oni su, doduše, znatno ređe zastupljeni.

Stariji se ređe zaraze

Koliko su rasprostranjeni HPV virusi?

- HPV je najrasprostranjenija seksualno prenosiva infekcija. Ako imate 50 godina, šansa da ste bili inficirani nekim visoko rizičnim tipom HPV je iznad 80 procenata. Ranije stupanje u polne odnose i veći broj partnera povećava verovatnoću infekcije. Oko 90 odsto inficiranih adolescenata spontano se izleči u toku dve godine. Kod njih HPV infekcija prođe bez posledica. Nekih 10 odsto onih koji se inficiraju do 21. godine ostane trajno nosilac ovog virusa i stalni prirodni rezervoar HPV. Neki razviju i premaligna stanja ili karcinom. Što ste stariji, teže je zaraziti se ovim virusom, ali ako ste se zarazili, šansa za samoizlečenje je manja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri