DOKTORKA MIMA FAZLAGIĆ REŠAVA DILEMU: Da li ešerihija može da izazove sterilitet?

V. N.

20. 12. 2021. u 12:13

BAKTERISJKE infekcije, često mogu da izazivaju strah od razvitka novih komplikacija ili daljeg razvoja bolesti. Doktorka Mima Fazlagić, ginekolog, rešava dilemu i otrkiva da li ešerihija može da bude uzrok steriliteta.

ДОКТОРКА МИМА ФАЗЛАГИЋ РЕШАВА ДИЛЕМУ: Да ли ешерихија може да изазове стерилитет?

Foto A. S.

 - Bakterijske infekcije gde se svrstava i infekcija ešerihijom nisu uzrok steriliteta. Ranije se mislilo da su bakterijske infekcije značajan uzrok steriliteta, prevremenih porođaja i drugih komplikacija. Danas je njih lako izlečiti jer postoji veliki spektar antibiotika i vaginaleta koje sprečavaju infekciju. Takođe, veliki broj radova govori da smo pridavali veliki značaj prisustvu bakterija u vagini i polazili od toga da ta sredina po definiciji nije sterilna i da postoji veliki broj bakterija sa kojima se organizam sam izbori, objašnjava doktorka Fazlagić.

Ona dodaje - Ukoliko neko ima izražene probleme sa ešerihijom koja se stalno vraća i otporna je na antibiotsku terapiju uvek se može napraviti auto - vakcina na taj specijalni soj. To decenijama sa uspehom radi Institut "Torlak".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!