I MENSTRUACIJA REMETI SAN? Evo šta se dešava u periodu života koji karakterišu značajne hormonske fluktuacije

V. N.

08. 12. 2021. u 14:17

NAIME, promene nivoa hormona, kako u pubertetu i trudnoći, tako i tokom mesečnog ciklusa, "diktiraju" kvalitet sna, za koji je, kao i za mnoge telesne funkcije, potrebna savršena ravnoteža u proizvodnji hormona.

И МЕНСТРУАЦИЈА РЕМЕТИ САН? Ево шта се дешава у периоду живота који карактеришу значајне хормонске флуктуације

Foto Shutterstock

Dokazano je da se žene najčešće suočavaju sa poteškoćama da zaspe, ili imaju isprekidan san, upravo u periodima života koje karakterišu značajne hormonske fluktuacije, poput puberteta, trudnoće i predmenopauze.

Ženski polni hormoni - posebno estrogen i progesteron - imaju značajan uticaj na san i njegov kvalitet. U folikularnoj fazi menstrualnog ciklusa: faza koja počinje prvog dana menstruacije i završava se ovulacijom, kada je nivo estrogena visok, telesna temperatura je niska, što podstiče pospanost.

Međutim, u lutealnoj fazi: drugoj fazi menstrualnog ciklusa koja počinje kada jajnici otpuštaju jajnu ćeliju i završava se pre početka menstruacije, nivo estrogena se smanjuje, što može da se odrazi i na nivo serotonina i dovede do pada u kvalitetu sna.

Ovulacija, takođe, može dovesti do povećanja progesterona, a jedna od mogućih posledica je povećanje telesne temperature i poremećaj proizvodnje melatonina, koji je neophodan za regulaciju načina spavanja.

Upravo iz tog razloga mnoge žene prijavljuju probleme sa snom uoči menstruacije - obično u isto vrijeme kada doživljavaju druge simptome predmenstrualnog sindroma (PMS).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna