PLUĆA SE OD KOVIDA LEČE PO GODINU DANA: Infekcija virusom korona može da uzrokuje trajne probleme sa disanjem

I. Kovačić

22. 11. 2021. u 16:17

SVAKI pulmolog u Srbiji dnevno bar kod jednog postkovid pacijenta otkrije postojanje embolije pluća, zbog koje se oboleli hitno upućuje na bolničko lečenje.

ПЛУЋА СЕ ОД КОВИДА ЛЕЧЕ ПО ГОДИНУ ДАНА: Инфекција вирусом корона може да узрокује трајне проблеме са дисањем

Foto Shutterstock

Doktor Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da je posle embolije druga najčešća plućna komplikacija preležanog kovida trajno ožiljavanje plućnog tkiva usled čega se smanjuje kapacitet pluća, pa se ovim pacijentima kvalitet života drastično menja.

U Klinici za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije već skoro pola godine svakog utorka radi posebna postkovid ambulanta, pa praktično u ovoj ustanovi imaju i najviše iskustva sa odloženim posledicama infekcije koronom. Ohrabrujuće je, ipak, da se pluća nakon kovida kod većine pacijenata u potpunosti oporave:

- Nekima je za oporavak potrebno mesec dana, a pojedinima čak i cela godina, ali je bitno što do opOravka na kraju dođe - kaže dr Stjepanović.

- Ono što je definitivan zaključak jeste da je infekcija kovidom nepredvidiva, jer videli smo da može da dovede do životno ugrožavajućih komplikacija i kod potpuno zdravih osoba. Nedavno smo od embolije pluća lečili mladića od 27 godina, koji je u kućnim uslovima preležao blagi oblik kovida.

Tegobe koje pacijente upućuju u postkovid ambulante su otežano disanje, brzo zamaranje, opšta malaksalost.

- Mi svakog utorka, mimo redovnih radnih dana, primamo postkovid pacijente sa uputom izabranog lekara - kaže dr Stjepanović.

- Na preglede nam dolaze sa već urađenom osnovnom biohemijom, a mi ih zavisno od tegoba upućujemo na radiografiju grudnog koša, skener pluća, radimo im spirometriju i difuzioni kapacitet pluća. Dakle, primenjujemo skoro celokupnu neinvazivnu plućnu dijagnostiku da bi utvrdili njihov pulmološki status.

Dr Mihailo Stjepanović, Foto Privatna arhiva

Pomoć pulmologa u postkovid ambulanti Klinike za pulmologiju svakog utorka potraži u proseku 30 pacijenata.

- Dominirajuće tegobe su ožiljavanje plućnog tkiva, koje se kod nekih pacijenata vremenom regeneriše, dok kod određenog broja ove promene ostaju trajne i dovode do slabljenja kapaciteta pluća - kaže dr Stjepanović. - Njima za oporavak propisujemo terapiju kortikosteroidima, oralno ili inhalaciono. Veoma je važna i terapija koju propisuju specijalisti fizikalne medicine, a koja podrazumeva vežbe za jačanje muskulature i specijalne vežbe disanja.

Doktor Stejpanović kaže da je najteža pulmološka komplikacija posle preležanog kovida embolija pluća:

- Ovo stanje nastaje kada se usled tromba začepi neka od grana plućne arterije. To je zapravo plućni infarkt, čiji simptomi nastaju iznenada i vremenom se samo pogoršavaju.

Pacijent ispoljava bol u grudima, počinje da gubi dah, pobledi u licu i srce mu se uzlupa.

Ambulanta i za psihičke tegobe

ZA POSTKOVID pacijente posebnu ambulantu otvorila je i Klinika za psihijatrijske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Primećeno da se mnogi pacijenti nakon preležane korone žale na psihičke probleme i na nesanicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)