DOKTORKA SVETLANA VALJAREVIĆ REŠAVA DILEMU: Zašto dolazi do upale srednjeg uva i kako se leči?

V. N.

19. 09. 2021. u 12:00

INFEKCIJA srednjeg uva najčešće je razlog nesnosnog bola u uvu, koji se smatra drugim najtežim bolom koji čovek može da oseti. Na pitanje o tom ekako nastaje ovo oboljenje i koji su efikasni načini lečenja, odgovara doktorka Svetlana Valjarević, orl.

ДОКТОРКА СВЕТЛАНА ВАЉАРЕВИЋ РЕШАВА ДИЛЕМУ: Зашто долази до упале средњег ува и како се лечи?

Foto: Arhiva Novosti

 - Upala srednjeg uva je često oboljenje kod dece i odraslih, a posledica je virusne ili bakterijske infekcije ili zapušenosti Eustahijeve tube koja spaja šupljine srednjeg uva sa nosnim spratom ždrela usled prehlade ili alergije. Simptomi upale srednjeg uva su osećaj zapušenosti i bola u obolelom uvu i ponekad osećaj slabijeg sluha. Tegobe mogu da budu praćene i otežanim disanjem na nos ili sistemskim tegobama (malaksalost, povišena temperatura), objašnjava doktorka Valjarević.

 - U slučaju da uzročnik akutne upale uva nije bakterijski, dovoljna je simptomatska terapija (analgetik, sprej za nos ukoliko je disanje na nos otežano, dovoljan unos tečnosti). Tople suve obloge lokalno (zagrejan peškir) mogu značajno da ublaže bol. Ukoliko se na osnovu nalaza krvne slike, briseva ili jasne kliničke slike zaključi da je u pitanju bakterijska upala srednjeg uva, neophodna je i primena antibiotika, dodala je ona. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)